Мария Габриел: България вече е представена с пет университета в инициативата Европейски университетски алианси

13:52, 09 юли 20 / Политика 25 1711 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес Европейската комисия обяви нови 24 европейски алианса от висши учебни заведения, които ще се присъединят към първите 17 алианса на инициативата Европейски университетски алианси, избрани още през 2019 г. Българският еврокомисар Мария Габриел съобщи, че вече и България е представена с 5 университета. Това са Софийски университет "Св. Климент Охридски", Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет, Технически университет – София и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Мария Габриел: Има европейска програма за създаване на ваксина за COVID-19

Радвам се, че и български университети вече са част от европейските университетски алианси. Сега имаме 41 алианса, включващи 280 висши учебни заведения. Те ще предоставят на своите студенти, преподаватели и научни изследователи нужните умения и компетентности, за да се справят с предизвикателствата на екологичния преход и цифровата трансформация. Те са основен градивен елемент на европейското пространство за образование“, заяви Мария Габриел.

Европейските университети са транснационални алианси на висши учебни заведения, които се обединяват с цел да развиват дългосрочно сътрудничество в полза на студентите, преподавателите и обществото. Всеки алианс се състои средно от 7 университета. Някои от тях са всеобхватни и обхващат всички дисциплини, други са съсредоточени например върху устойчивото развитие, здравето и благосъстоянието, цифровизацията и изкуствения интелект, изкуството, инженерството или космическото пространство.


Снимка: БГНЕС

Избрани измежду 62 кандидатури, 24-те нови алианса включват 165 висши учебни заведения от 26 държави членки и други държави, участващи в програмата „Еразъм+“. Съвместната работа ще подобри способността им да се справят с обществените предизвикателства като екологичния преход и цифровата трансформация.

Европейските университетски алианси ще обединят едно ново поколение европейци, които могат да си сътрудничат и работят в рамките на различни европейски култури, сектори и академични дисциплини за преодоляване на големите предизвикателства пред обществото. Те ще насърчат сътрудничеството и съвместното създаване на знания и иновации. Така ще дадат на своите региони всички необходими ресурси за иновации и конкурентоспособност, в полза на студентите, преподавателите и гражданите“, коментира Мария Габриел.

Мария Габриел с призив за мобилизиране на инвестиции в сектора на културата и творчеството

Скорошно проучване с участието на първите 114 висши учебни заведения в рамките на първите европейски университетски алианси, показва, че повече от 60% считат, че принадлежността към университетския алианс е била от полза за справяне с трудностите, свързани с пандемията. Според Мария Габриел чрез разработване на между-университетски кампуси, обмен на онлайн курсове, данни и цифрова инфраструктура те могат да бъдат по-ефективни в подготовката на студентите за бъдещите работни места. Европейските университетски алианси имат също така за цел да подкрепят ученето през целия живот чрез предоставяне на възможност на учащи от всички възрасти да получават микрокредити след завършване на кратки курсове или модули. Комисарят наблегна и на важността на създаването на европейска образователна степен.

Подкрепата на ЕС за тези 41 университетски алианси е в размер до 287 милиона евро. Освен по програма „Еразъм+“, по предложение на българския еврокомисар, бе осигурено допълнително финансиране и по програма „Хоризонт Европа“. Тези средства ще бъдат съсредоточени върху дейностите в стратегиите на алиансите за научни изследвания и иновации.

Мария Габриел: Европа ни уважава заради премиера Борисов

Това показва реалната добавена стойност на полезните взаимодействия, които създаваме между програмите в моя ресор „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“. Всеки алианс получава до 5 милиона евро от програма „Еразъм+“ и до 2 милиона евро от програма „Хоризонт 2020“. Възнамеряваме да продължим тези взаимодействия и в бъдещата многогодишна финансова рамка. Финансирането по двете програми е важна стъпка за укрепване на връзката между европейското образователно пространство и европейското научноизследователско пространство. Следим отблизо напредъка на всеки алианс“, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама