Мария Габриел: Има европейска програма за създаване на ваксина за COVID-19

09:36, 03 юли 20 / Политика 25 1635 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"От януари имахме екипи, които и досега работят върху ваксина, върху лечение, върху диагностични тестове, затова и две европейски компании са сред най-напредналите в света", заяви в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят Мария Габриел.

"Оказана им е подкрепа и те работят в оптимални условия за намиране на решения за коронавируса и създаване на ваксина", подчерта тя. Създадена е и обща платформа за споделяне на данни за ускоряване на процесите.

Мария Габриел: Оптималният срок за ваксина срещу Covid-19 e 2021 г.

Вече има и общоевропейска програма за ваксини, която предвижда и следващите етапи, сред които и готовност за производство. По въпроса за финансирането Габриел съобщи, че само в рамките на нейния ресор са мобилизирани 1 млрд. евро, а Световната донорска конференция е осигурила 16 млрд. евро.

За справяне с икономическите последствия от кризата е предложеният от ЕК нов план за възстановяване със 750 млрд., от които 50 млрд. грантове и 250 под формата на кредити. Най-важното в момента е държавните ръководители да се съгласят за тази голяма рамка.

"Аз с нетърпение чакам това решение, за да може след това вече държавите членки максимално да напреднат с националните стратегии. За мен ще бъде важно тези национални стратегии на всяка една от държавите членки, включително и за България, за която са предвидени над 12 млрд. евро, да бъдат в унисон с приоритетите, зададени от Комисията, които са цифровизацията, зеленият преход, икономика, която истински работи за хората и но дава резистeнтност за бъдещи такива кризи и по този начин бъдат определени сектори", подчерта еврокомисар Габриел.

"Видяхме в тази криза, че цифровите умения не са нещо, свързано с бъдещето, а са част от настоящето. Беше истински стрес тест за нашата цифрова инфраструктура, за образованието, за сектори на икономиката и администрацията и се справихме успешно", подчерта Габриел. И благодари на учителите, родителите и учениците, че успяха да продължат учебния процес.

"Като уточнявам - никога цифровите технологии не могат да заместят социалния контакт", подчерта eврокомисарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама