Мария Лалева във "Важното за теб": Читателят е последната инстанция на това как си чул думите

13:00, 24 окт 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 11817 Шрифт:
Topnovini

Поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" се превърна в един от най-успешните подкастове в последно време. И това не е случайно, защото събеседниците ни успяха да излязат от популярния си образ, да участват в разговор за съкровените неща- за семейството, приятелите и родината. Редица успели и вдъхновяващи личности се довериха на Ники Кънчев и TOPNOVINI.BG, като ни допуснаха във вътрешния си свят, разказаха ни какво е важното за тях и за какво мечтаят, за което им благодарим.

В трудния период за страната ни, когато слушаме само за протести и корупция, а политическите скандали станаха ежедневие, решихме да ви припомним част от интервютата във „Важното за теб“. Те са ценни, защото са искрени и в тях ценностите, успехът, стойностният живот и истинската журналистика не са само думи.

Ето разговора на Ники Кънчев с писателката Мария Лалева. Каквото и да кажем за нея ще е малко, както и да я определим също. Една безкрайна душа, с огромно сърце, която можеш да стоиш и слушаш с часове. 

„Писателят е един обикновен човек, който има почва абсолютно навсякъде. Писател е много насилено- звучи като професия, а то не е. Писател е едно усещане, както и поет – едно усещане колко те обичат думите, не колко ти ги обичаш тях. Има много съществена разлика, защото думите са нещо капризно, както съм написала в „Живот в скалите“. Трябва да има една вътрешна тишина и равновесие, за да си ги чул – провокира ги емоцията“, посочи Лалева и сподели, че трябва да останеш тих, за да дойдат думите при теб.

„Може да си написал 50 книги и никой да не си развълнувал, може да си написал три и те да са абсолютно достатъчни, затова да си достигнал до някого“, коментира тя. 

Какво е искала в „Живот в скалите“? „Всичко да е много чисто казано. Прости изречения, без сложни конструкции, завъртяност на думите и тежка лексика“.

Убедена е, че ако някъде има ангели и Бог – те говорят много просто. "Имам едно стихотворение, в което се казва: „Животът е прост като риза на ангел, като детски въпрос, като плач след предател, като водка без лед...“. Прости неща и когато ги кажеш по този начин, те винаги са честни – емоцията се изразява с по-елементарни думи. Не грозни, а изчистени", посочи Мария Лалева. 

Има ли добър пример, до когото се допитва? "Зависи какво пише – ако е стихотворение е мъжът и който го застопорява да слуша. След това го пуска във „Фейсбук“. Той е изключителен лакмус. „Камертонът, който ти казва уцелил ли си ваксата или не. Понякога едно четиристишие може да взриви“, сподели писателката. 

„Читателят е последната инстанция на това как си чул думите“, категорична е Мария Лалева.

По думите й всяка книга е важна, а първата книга е като първото дете. „Чакаш го, пък се тресеш как ще го родиш... то е наистина е най-чаканото нещо и си най-притеснен за него“.

Според нея няма голяма любов, а всяка следваща е голяма. „Всяка любов идва в живота ти, защото предишната е свършила, природата не търпи енергиен вакуум“.

Мария Лалева казва, че книгите й са готови тогава когато успее да ги напише, а не когато и поставят срок, защото не може да предостави на читателите си полуфабрикат.

Какво я е вдъхновило да напише „Живот в скалите“? "Болка. Един много дълъг път, през който казва, че много хора „са и разказали играта“ и в професионален, и в личен план. „Много време ми трябваше, за да стигна до извода, че аз сама съм си ги извикала тези хора“.

Важното за Мария Лалева е да играеш честно играта и да не се отказваш да обичаш, каквото и да става.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама