Ивайло Мирчев във "Важното за теб": Трябва да съборим корупционната кочина

10:30, 08 дек 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 29968 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вървим към края на 2020 година, която бе неочаквана във всякакъв аспект- aнтиправителствени протести, политическа криза и изпитанието COVID-19. В трудната за обществото ни ситуация във „Важното за теб“ с Ники Кънчев търсим различните гледни точки и експертните мнения по темите, които вълнуват всички ни.

Разговаряме с активиста на "Да, България" Ивайло Мирчев. Той заедно със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов акостира край летните сарай на Ахмед Доган. Акцията им буквално отприщи вълна от недоволство. Нея и акцията на прокуратурата в президентството можем да определим като символичното начало на антиправителствените протести, които несъмнено белязаха отиващата си 2020 г. Каква е равносметката? 

"Протестите показаха, че клишето „София не е България“ не работиЗа първи път Бойко Борисов видя много хора, които застанаха срещу него по неочакван за него начин, тъй като той е свикнал да се къпе в народната любов. Рязко се оказа, че във всеки град имаше организирани протести, включително с хореография – чекмеджета, пистолети, кюлчета си носеха хората, пачки си бяха напечатали. Това не е случайно, защото с времето е натрупано огромно напрежение и негодувание", посочи Ивайло Мирчев. 

"Не върви да показваш постоянно асфалт. Още по-лошото – бързо рушащ се асфалт, защото Бойко Борисов това показва", коментира той и допълни: "Има и хора, които харесват Бойко Борисов, може би харесват неговия стил, ако можем да кажем, че това е някакво водачество. Това е напълно разбираемо – тези хора са част от обществото".

Какво изкара българина на улицата и „преля чашата“?

"За "Росенец" се е говорело и преди, но някак си обществото не беше толкова чувствително, докато не видя, че един човек- Ахмед Доган, който заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски управлява тази страна. Те са съдружници в тази завера. Той използва държавна охрана, която дори не се легитимира като такава. Завзел е български бряг, построил си е един огромен палат на чужда земя. Това дразни хората. Като общество при нас чашата прелива в момент, в който се случи нещо на ниво, което лесно разбираме, чувстваме и реагираме.  Това се случи в „Росенец"", обясни Мирчев.

"Трябва да си нормализираме държавата. За да го направим, трябва да започнем от главния прокурор. Знам, че за много хора това звучи като някакво клише, но истината е, че главният прокурор е основната спирачка за реформиране на цялата съдебна система. За да стигнем до момента, в който в обществото да има усещане за справедливост и да бъдат наказани хората с тези замъци, трябва да имаме съдебна система, която работи. Тя в момента не работи или не е достатъчно ефективна", заяви той.

Защо от „Демократична България“ присъстваха, но не оглавиха протестите?

"Имаше голям натиск към нас още в самото начало, че след „Росенец“ сме длъжни, и е политически отговорно, да застанем отпред на протестите, и да посочим на хората определена посока, в която да се движим. Тогава организаторите, които бяха чисто градски организации, настояха тези протести да останат граждански, което е разбираемо и се съгласихме", отговори Ивайло Мирчев. 

Според него е неправилно на протести да говориш, че си гражданин и политиката не те интересува, а да се окаже, че ги използваш като трамплин за властта. Така гражданите няма да повярват на никого, дори да е искрен

За гражданската страна на нещата... 

"Дълго време съм бил гражданин и съвсем кратко в партия", коментира Мирчев и припомни за инициативния комитет "Гласувай без граници", който прокламира електронно гласуване. "Това беше поредната ми гражданска инициатива, с която разбрах, че в България ако си гражданин и даваш идеи, това не работи. Това може би работи в Германия, където политическата класа те слуша. По никакъв начин политическата класа в България не реагира на това – би реагирала единствено ако това е в нейна полза. Изпитал съм го с много граждански инициативи. Понякога сме успявали, друг път – частично".

И отборната игра в политиката...

"В партията ви обединяват общи цели. Никой не е длъжен да се харесва с „приятелчето си“, но ако имате ясни и конкретни цели, които не са обогатяване, влизане в обществени поръчки, далавери и т.н., а сте ги дефинирали ясно и честно пред гражданите неколкократно, тогава е много по-лесно съществуването ти в тази партия. Защото дори да имам разногласия с теб, аз знам, че двамата искаме да разкараме корумпирания Борисов и милиционерската калинка на Пеевски – Гешев. И ние двамата сме с теб в тази битка".

Има ли далавера да се занимаваш с политика? 

"Далавера нямам. Моят бизнес е само с чужбина, така че и там няма някакъв смисъл – не участвам в обществени поръчки. Далаверата са ми децата. Ако има основна причина, заради която съм влязъл в политиката, това са те. Не за друго – наистина с граждански усилия не става. Колкото и да се опитваш като гражданин да променяш нещо, докато не влезеш при свинете и не се изцапаш, просто не се получава", коментира той. 

Снимка: Юлиан Тодоров 

Рано или късно ще има избори и директен сблъсък със силната и добре смазана изборна машина на ГЕРБ. Как се готви "Демократична България", как върви към ринга?

"Искаме мандат за управление от гражданите. За някои може да звучи смело, за други – арогантно, но това е честният и правилен начин. Опитваме да демонстрираме постоянно, че ние сме хората, които можем да изпълним подобен мандат за управление. Как ще реагират българските граждани, какви ще бъдат резултатите – е друг въпрос".

сновна задача на политиците е, заставайки с лицето си, да убедят хората, че има някакъв смисъл да гласуват за тях, че са искрени в посланията си и няма да се получи пак като предния път. Ние сме го живели това – всеки път е с една нова надежда и после пак става като последния път", подчерта Ивайло Мирчев. "Разбираемо е, когато хората казват, че не искат да гласуват, за да не ги излъжат пак. Сега е наша задача да убедим хората, че няма да ги излъжем", каза още той. 

Сред любимите журналистически въпроси е с кого ще се коалирате. Оглеждате ли се партньори – например ако протестът излъчи свои лидери, бихте ли се коалирали с тях?

"Единствените, които говорят за реалните проблеми – оставката на Гешев, името Гешев въобще и оставката на Борисов, сме ние. Корнелия Нинова, останалите опозиционни партии, които да кажем са потенциални партньори, по никакъв начин във времето не са искали оставката на Гешев", коментира Мирчев и допълни: "Не чувам останалите опозиционни партии да казват „Гешев“. Там има един страх и Гешев е забранена дума".

Той определи като "абсолютно несъществуваща възможност" коалиция с поддръжници на президента Румен Радев. "Не виждам и такава реална политическа сила – нито участва, нито е на терен. Самият президент Радев не е казвал, че върви в тази посока, съвсем излишно е да се говори на този етап. Освен това няма чисто технологично време до самите избори".

Какво е важното за човека и за политика Ивайло Мирчев?

"Човекът Ивайло Мирчев е обикновен гражданин, който се стреми да се развива, да направи нещо повече. Със семейство, който иска децата му да растат в нормална страна. Нищо повече от това, което иска всеки български гражданин", посочи той.

"Ивайло Мирчев е доста млад политик, който вярва, че България наистина може много повече. Убеден съм в това. Но за да стигнем до този етап, трябва да съборим тази корупционна кочиназа да може един ден да се поздравим с една нормална страна, и децата ни да растат в нея. Да бъде модернизирана тази страна, не само технологично, но и със съдебна ни система и гражданско общество. Да гледаме по един съвсем различен начин на това, което ни предстои. Това са задачите пред мен като политик, надявам се да справя и най важното - няма да се откажа".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:29, 09 яну 21

И двамата нямате никакъв шанс поздрав инженер.Русев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама