Цветан Цветанов във "Важното за теб": В ГЕРБ един човек смята, че всичко му е даденост

13:30, 10 дек 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 37398 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вървим към края на 2020 година, която бе неочаквана във всякакъв аспект- aнтиправителствени протести, политическа криза и изпитанието COVID-19. В трудната за обществото ни ситуация във „Важното за теб“ с Ники Кънчев търсим различните гледни точки и експертните мнения по темите, които вълнуват всички ни.

Разговорът ни с бившия втори в ГЕРБ и лидер на най-младата партия на родната политическа сцена „Републиканци за България“ Цветан Цветанов започва с въпроса кой е той към този момент – политикът, бащата, бившият маратонец?

Съпругът и човекът, който държи на семейството – това е Цветан Цветанов“, отговори той и подчерта, че това е най-уникалната роля. „Винаги казвам, че семейството е най-ценното, за да може един човек да успее“.

Знаем, че живее в женско царство със съпругата си Десислава и трите им дъщери. „Съпругата ми е първата в царството, с която сключихме брак преди 27 години. След това женското превъзходство се увеличи с Гергана, която е на 25 години, Василена, която скоро стана на 18 години, и най-малката София, която ще стане на 10 години“.

Как се приемат предизвикателствата обаче, когато семейството е далеч, а животът минава в парламента и на партийни сбирки?

Винаги съм получавал подкрепа от съпругата ми и от семейството за всичко, което съм предприемал в съзнателния си живот и в политиката“, посочи Цветанов. Той обърна внимание колко е важно като политик да съхраниш семейството си, защото познава доста политици, които не са успели. „Смятат, че политиката им дава някаква друга ценност, друга възможност“.

Във всяко семейство има трудности, но е важно да съхраниш ценностите си и уважението на партньора, с когото живееш. Да признаеш, че без половинката си не би могъл да бъдеш този, който си днес“, каза още Цветанов. Той разкри, че дъщеря му Василена, която скоро навърши пълнолетие, няма да тръгне по неговия път, защото целта й е да се занимава с икономика.

Въпреки прекрасната възможност да се откаже, да каже „До тук съм- каквото направих, направих“ Цветан Цветанов продължава. Това желание от спорта ли идва?

Всичко е до някакъв адреналин и до това, което знаеш, че си правил със сърце и душа. През всички тези години се придържах към нещо, което баща ми, който почина млад, ми сподели. Преди да си замине от този свят той ми каза: „Сине, ако можеш – помогни. Ако не можеш, не пречи!“. Това е мотото, с което винаги отстоявам тези принципи“, посочи Цветан Цветанов и допълни, че се чувства удовлетворен, че през всички години в политиката е помогнал на много хора. „Те настояваха да тръгна отново в политическата надпревара. Бяха подкрепата. Настояваха доверието ни да продължи, да се занимавам с политика и да изградим заедно политически проект, но вече недопускайки грешките, които бяха в стария проект (ГЕРБ бел.ред.)“.

А какви бяха грешките в стария проект?

Промяната в лидерството, което стана много фрустрирано в една посока - един човек взима всичко, знае всичко. С годините хората не одобряваха начина, по който се взимаха политическите решения“, отговори Цветанов и допълни: „Виждал съм много от нещата, за което сме водили спорове. Може би съм един от малкото, който е имал възможността да изразява мнението си“. „Извлякъл съм си поука и знам, че не трябва да има отстъпление от това, което съм правил досега в евроатлантически план. Да бъда близо до хората и да имам обратна връзка с тях“, каза още той.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов бяха добър тандем? Защо се разделиха и какво застана между тях?

Различията, които имахме в последните 1-2-3 години, както и обкръжението от хора, които го изведоха в един виртуален свят. Виртуалното живеене те откъсва от реалността – ти си някъде горе високо и смяташ, че всичко е даденост. Това са хората, които доведоха до случващото се през последната една година, защото видяхте как стремглаво ГЕРБ вече не е това, което беше“, обясни Цветан Цветанов.

Не че давам някаква сериозна заслуга за моята скромна личност, но мога да кажа, че бях един коректив и винаги съм казвал истината при всяко едно обсъждане. Но това не е излизало на показ, защото е добре различните мнения да се споделят в среда, в която могат да се вземат решения, а не публично. Когато си част от един проект, трябва да има колективна игра и колективна отговорност“, заяви той.

Чуват ли се Цветан Цветанов и Бойко Борисов? Ако се видят някъде, разговарят ли нормално?

Не съм се чувал с Бойко Борисов от рождения ми ден през април, когато имах повод да бъда поздравен. След това имах повод да поздравя него. Написах му само SMS, защото не вдигна телефона. От април нямаме никаква комуникация, не страдам за това и нямам желание“, коментира Цветанов.

Снимка: Юлиан Тодоров

Каква е оценката на протестите и на случилото се през лятото в България? Републиканци за България не ги яхнаха?

Нямаше да е коректно. Не е коректно който и да било политик да се възползва от такава ситуация“, посочи Цветанов и допълни: „Този протест беше много отрезвителен за всички политически партии и политици. Смятам, че това е една добра възможност всеки да преосмисли позицията и поведението си, и да гради доверие с всички и преди всичко с младите хора". 

Как хората да повярват, че Цветан Цветанов и ПП „Републиканци за България“ нямат общо с лоши практики, с корупция и с това, което се говори за всяка една партия?

Започваме с многообразие от хора. Силата на Републиканци за България е, че имаме равен старт на всички, независимо от техния етнически произход, от тяхната възраст. Стремим се да дадем равен шанс на всички знаещи и можещи. Това няма да бъде проектът на „калинките“, това ще бъде проектът на образованите. Получаваме и сериозна подкрепа от българите, живеещи в чужбина“, отговори той.

Гласовете срещу управляващите звучат в синхрон. Целта е обща – сваляне на правителството, печелене на изборите. Оттук нататък обаче всеки трябва да играе със собствена концепция, имена и подборка. С кого биха се коалирали Републиканци за България? Биха ли направили лупинг, например с поддръжници на президента Радев?

Най-важното е да се върнем към една нормалност. Да имаме уважение към институциите и да издигнем авторитета им. Институциите да имат синхронизиране в действията, защото в много от външнополитическите решения, които се взимат за една страна, трябва да има обединение на всички институции“, каза Цветанов. „Стремим се към диалог с всички, които припознават нашите основни идеи. Тук може да кажем всички, които изразяват в момента критичното си отношение към новоприетия бюджет за 2021 г.“, даде пример той. По думите му в бюджета няма абсолютно никакъв буфер, той е ляв, с много харчове и малко приходи. „След края на това управление ще има сериозен дефицит и трябва да има консолидация и партньорство с всички трезво мислещи политически сили и политици“, заяви Цветан Цветанов.

Готов ли е обаче да протегне ръка на ГЕРБ?

В тази конфигурация с лидер Борисов ще е много трудно да се водят разговори. Там няма разговори по същество с диалог, а лидерство на един човек, който смята, че всичко това му е даденост. Това вече приключи. В новите изборни ситуации, които ни предстоят, нещата ще бъдат доста по-различни и всички знаем, че няма да имаме министър-председател Бойко Борисов след март 2021 г.“, заяви той.

Може пък ГЕРБ да са възприели протестите като жълт картон, червен картон и да успеят да се реорганизират?

Червеният картон отдавна вече е даден. След всичко, което се случи през 2020 г., и всички записи, снимки и тем подобни, хората вече са доста разочаровани от лидерството в управляващата партия“, смята Цветанов.

Годината бе белязана от COVID-19, но борбата ще продължи и през 2021 г. Какъв е изходът от тази ситуация и как това ще повлияе на изборите?

Според Цветан Цветанов страната ни е имала възможност да се справи по-добре във втората вълна. „Държави като Франция, Германия, Австрия и Великобритания направиха съответните ограничения, защото знаеха, че това е начинът да се съхрани здравната система. Ние обаче отидохме към най-либералния отворен подход и видяхме как за кратко време станахме първата държава в ЕС с най-много починали. Това, което беше извършено с българския народ, е престъпление. Нямаше абсолютно никаква стратегия за подготовка през летните месеци, за да имаме план за действие“, изтъкна той и даде оценка слаб 2 на правителството за справянето с пандемията.

Няма как без консенсус по ковид. Нямахме нито един КСНС, органът към президента, който събира всички политически формации, управляващи и опозиция, всички институции. Това е мястото, където могат да водят смислен и съдържателен дебат, и след това да се излезе с единна позиция. Голямото личностно противопоставяне между президент и премиер ни ограничи от тази възможност“, посочи Цветанов.

Какво е важното за човека и за политика Цветан Цветанов?

Най-важното е да бъдем здрави, градивни и позитивни. Когато си позитивен и градивен, би могъл да постигнеш всичко останало. Това е духът, с който живееш и ежедневно преодоляваш всяко едно затруднение“, каза той за финал на интервюто.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 22
1 Анонимен 14:09, 10 дек 20

Много откровени и истински отговори,Цветанов е човек,който се грижи за близките си.Той търси близост и обратна връзка с хората и иска да работи за страната със образовани и компетентни хора.

2 Анонимен 14:32, 10 дек 20

Всички талантливи българи биха застанали зад вас понеже давате една надежда коятно няма кой да я даде имаде доста идеи в сферата на бизнеса което е много добре не като герб и дпс да ни съсипват

3 applepen 14:33, 10 дек 20

Вчера Цветанов даде много добро интервю при Шекерова ! Мисля че всеки трябва да го гледа ! Брутално добри отговори !

4 Анонимен 14:34, 10 дек 20


Успех! Мислещите хора ще ви подкрепят. Стратуквото трябва да се промени.

5 Анонимен 14:35, 10 дек 20

Младите в България трябва да знаят – с мрънкане няма да стане...В България все още няма такава атмосфера за бизнес.
Понеже ГЕРБ и ДСП са дръпнали всички институции да работят за тях.

6 Доберман 14:35, 10 дек 20

Цветанов се опари вече няколко пъти от ГЕРБ и повече мисля, че няма да поовтори тази грешка

7 Анонимен 14:35, 10 дек 20

Трябва да се реформират всички сфери, но най-важно е изчистването на съдебната система. Ако тя проработи, ще потръгнат и другите сектори.Така се прави

8 Анонимен 14:36, 10 дек 20

Радвам се, че има партия като Републиканите, защото те сплотяват народа, посещават не само едните,а и етносите. Трябва обединение, а не разединение браво г-н Цветанов

9 Сандал 14:37, 10 дек 20


Партия за пример,имам надежа в Републиканци! Цветанов е силен а Вълнев е успял човек, и двамата искат най-доброто за народа и знаят как да го постигнат!

10 truethteller 14:38, 10 дек 20

Истината е една и никой няма да я промени . Цецо е блестящ политик ! Най-добрият кадър на Герб и тяхната най-голяма загуба. Нека незабравяме че той бе единственият политик който скочи на организираната престъпност в България. Нагли,килъри,маргини, сумисти и какви ли още не. Никой няма да забрави това Цветане. И не сме малко тези които знаем че цялата история с апартаментите беше скалъпена от твоите съпартийци като удар по имиджа ти ! Не се предавай !Битката е към края си

11 Анонимен 14:38, 10 дек 20

ПП Републиканци за българия имат доста добри насоки и смятам че ако правителството ги следваше нямаше да имаме стигане

12 Кракен 14:38, 10 дек 20

Винаги това което прави е в интерес на всички, а в ГЕРБ нямаше никаква свобода

13 Анонимен 14:38, 10 дек 20

Представителите в„Републиканци за България“ са точно такива градивни и позитивни !

14 150 кг 14:39, 10 дек 20

В момента правителството си купува гласове като заявява, че ще увеличи заплатите в бюджетната сфера, но най-важно е какво правиш за бизнеса, защото той заедно с икономиката са тези,
които осигуряват приходната част на бюджета.

15 BoLeto 14:41, 10 дек 20

Принципен човек с ясни цели, човек който държи на семейството и е успял да го запази през годините, минавайки през какви ли не трудности, предизвикателства и мръсни игри. Адмирации и за съпругата му.

16 Бивол 14:42, 10 дек 20

ГЕРБ са бита карта, Цветанов подготвя блестящи проекти и има адекватни идеи за развитие на страната ни

17 Джули 15:22, 10 дек 20

Републиканците обединяват млади и образовани хора,само така може да се започне промяната.

18 Чичо 16:02, 10 дек 20

Този човек има сърцето и волята да промени нещата! Това е най важното в тази ситуация! Успех!

19 Анонимен 19:32, 10 дек 20

Евала на Ники, че кани хора, които имат какво да кажати най-важното - какво да направят!

20 Kaiser Souze 19:39, 10 дек 20

Цветанов показва червен каротн на Борисов! На вратата го сменя Пеевски! А дузпата ще им я бием дружно всички ние! През март!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама