СБЛЪСЪК: "За" и "против" промените за "Натура" 2000?

15:00, 06 юли 20 / Сблъсък 25 4303 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новите текстове, с които се готви промяна в управлението на българските зони от европейската мрежа „Натура 2000”, от седмици предизвикват недоволството на екоактивисти.

Според промените министърът на околната среда и водите ще може да променя "Натура 2000" по своя преценка без обществено обсъждане или консултация с експерти. По този начин той еднолично ще решава кога една зона е застрашена или не. Управлението на защитените зони пък ще се раздели в териториалния обхват на различните Регионални инспекторати по околната среда и водите. Предвижда се и създаване на нов Научен консултативен съвет за "Натура 2000", в който ще бъдат не само представители на властта и специалисти, а хора с пряк икономически интерес в защитените територии.

Текстовете на законопроекта вече бяха одобрени на първо четене в пленарната зала, но след протести в няколко града от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за част от промените и се обявиха за дискусия по темата.

Междувременно Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура. В писмото от Брюксел се посочва, че страната ни системно не полага усилия, за да определи мерки за опазване на видовете в защитените зони от европейската екомрежа "Натура 2000" и ако не предприеме действия в тримесечен срок, България ще бъде дадена на Съда на Европейския съюз.

"За" или "против" промените в Закона за биоразнообразието? TOPNOVINI.BG публикува мнението по темата на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на природозащитната коалиция "За да остане природа в България".

 

 

Този законопроект не трябва да бъде ориентиран само и единствено към спазването на определени биологически изисквания, а и към териториите, върху които действа, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той изтъква, че никъде по света защитените зони не заемат толкова голям дял от територията на страната, колкото у нас - 35%. И то при положение, че България е най-бедната в икономически аспект държава в ЕС.

"Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят отговорност не само за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да съобразим този закон и с тях. По тази причина философията на нашите предложения е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развитие на тези региони и в частност на хората, които са притежатели и собственици на земи. Те не би трябвало да бъдат в ролята на едни изпълнители, а и активен участник в този процес“, обяснява Симеонов.

Според него в предложените промени научната общност не е изолирана, но уточнява, че тя трябва да бъде изпълнител на волята на консултативния съвет и съветите по биологично разнообразие.

По думите му екозащитниците у нас действат кaто хунта, която се опитва да ни върне във времената около 1945 г. и да национализират земята. "Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента собствениците и организациите и всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци. Забележете позволява им се съвсем доброжелателно да вършат някакви земеделски дейности", коментира Симеонов.

Според природозащитната коалиция "За да остане природа в България" приетите на първо четене промени заплашват Европейската екологична мрежа в България.

Те смятат, че леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако измененията бъдат приети в сегашния им вид.

Екоактивистите са на мнение, че промените на практика ще обезсмислят мрежата, тъй като предвиждат още 4 години да не могат да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата, което означава още 4 години да не могат да се предприемат превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. Това според тях ще отвори пътя за всякакви инвестиционни намерения във въпросните зони.

Текстовете според тях ще отменят ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата и същевременно ще се разпилее ценен административен капацитет, опит и знания, вече натрупани в дирекциите на националните и природни паркове, които няма да се използват за управление на защитените зони.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама