Екопротести в страната в защита на "Натура 2000"

07:30, 07 юли 20 25 1820 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протести срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието ще се проведат в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив, Русе, Сливен, София и Царево (на плаж "Корал"). Организатор на събитията е природозащитната коалиция "За да остане природа в България" заедно с още граждански инициативи.

Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България.

Според тях представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени, но проведентата дискусия в Народното събрание е показала, че след първия национален протест няма и намек за приемане исканията на протеста.

Екопротести в страната в защита на „Натура 2000“ и срещу бетона по морето

Затова исканията им остават непроменени: народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на оценка на въздействието; спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.

Природозащитниците посочват, че качественото изграждане на мрежата Натура 2000 се е оказал дългогодишен и системен провал за страната ни. А в защитените европейски зони в България природата продължава да се уврежда.

Те напомнят, че миналата седмица съобщение на Европейската комисия предупреди, че може да започне наказателна процедура срещу България заради необявени защитени зони за местообитанията от "Натура 2000".

В столицата протестиращите ще се съберат в 19.00 часа пред сградата на Съдебната палата, откъдето шествието ще стигне до пл. "Орлов мост".

 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Елина 13:37, 07 юли 20

Тези от "За да остане природа в България" яко ги е напекла жегата, как може да организират протести точно сега. Пълно безумие, мисля че спокойно след това може да им се потърси отговорност за нарастващия брой на заразени с коронавирус!

2 Анонимен 15:27, 07 юли 20

За съжаление не е жегата. Възползват се от това, че могат безпроблемно да манипулират хората и го правят!

3 Павката 20:56, 07 юли 20

Тома Белев и хората му, които са отговорни за изготвянето на „Натура 2000“ са допуснали сериозни нарушения и си мислят, че ще им се размине. Сега използват безумните строежи на морето като случая с подпорната стена на плаж Алепу, за да получат подкрепата на обществото.

4 Асен 21:01, 07 юли 20

Натура 2000 е заговор на зелените срещу свободите на хората и изземване на техни земи!

5 Анонимен 22:16, 07 юли 20

ей, още не се е позатоплило времето и тия почнаха пак да наизскачат с протести. Имам чувството, че само за едното лято живеят. Само тогава се сещат за екология и опазване на природата. През останалото време си стоят в хралупите и дебелеят.

6 Ани 20:51, 08 юли 20

Масово се мобилизират протестъри, че ако падне Натура 2000 ще им замине далаверата на тия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама