Екопротести в страната в защита на „Натура 2000“ и срещу бетона по морето

20:25, 25 юни 20 25 2730 Шрифт:
Редактор:

Екопротести в няколко града в страната. В 9 града се проведоха шествия в защита на „Натура 2000“. Причината за недоволството са промени в Закона за биологично разнообразие, приети на първо четене.

В София протестът започна от паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“ и стигнаха до Народното събрание, съобщава bTV.

Как да защитим биоразнообразието

„Това, което нас най-много ни притеснява, е това, че от години ставаме свидетели как Законът за биологичното разнообразие, вместо да се спазва от институциите, той бива нарушаван повсеместно. Ние постоянно обикаляме по реките на България. Реките биват ровени, пресушавани, разоравани, а крайбрежната растителност – изсичана, а за това няма наказани. За съжаление бъдещите промени в Закона за биологичното разнообразие се опасяваме, че не предвиждат решаване на тези проблеми, а точно обратното“, коментира Иван Пандъков, представител на рибарско сдружение „Балканка“.

По думите на протестиращите бъдещите промени в закона ще доведат до отслабване на защитата на защитените зони.

 

Снимка: БГНЕС

Над 200 души се събраха и на протест в Бургас, който тръгна от Часовника, мина по ул. „Александровска“ и стигна до площад „Тройката“.

Недоволството в морския град е провокирано от строежа на Алепу.

Това е третият протест, с който граждани от региона се противопоставят на бетона по морето.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама