Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър

14:35, 02 юли 20 / Политика 25 1313 Шрифт:
Василена Йорданова

Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър в „София Тех парк“. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, Росен Плевнелиев, както и представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър – България".

България ще участва в създаването на европейски суперкомпютър

Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г. Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

"От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютри има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас'', коментира Борисов пред журналисти.

Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

"Помня преди години, когато седяхме двамата с Росен Плевнелиев на дивана в Бояна и един час ми говори за този "Технопарк", а Мария (Мария Габриел - бел.ред.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев. Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи... но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега'', коментира още той.

По време на събитието Росен Плевнелиев съобщи, че са му се обадили от Гърция, откъдето са му заявили, че България е с поне 10 години напред със суперкомпютъра

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Според премиера базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа. 

„Имиджът е много важен, защото такъв компютър ще има само в 8 европейски държави. Но имиджът не е единственото нещо, ние говорим и за икономика тук. Ползата е за икономиката“, каза министър Караниколов и обяви, че само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействие.

Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Мария Габриел, цитирана от БГНЕС. Тя обяви, че суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да привлича инвестиции и да създава иновационни продукти. А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

"Никого не нападам, медиите казват после, че водя война", заяви Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос за отношенията с президентската институция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама