Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

10:43, 17 юни 19 / Политика 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със суперкомпютъра България прави крачка напред да бъде сред лидерите в Европа. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предава „Фокус“.

„Благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата още в началото на един процес, който днес прави решителна крачка напред – България да бъде една от осемте страни в Европа, в която ще бъде разположен суперкомпютър. Ние заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера“, заяви Мария Габриел.

Бойко Борисов и Мария Габриел обсъждат центровете за свръхбързи компютри

Тя обясни, че Европа има инвестиция от 1 млрд. евро, с които ще си върне лидерството и да бъде сред първите три супер сили в света.

„Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС. Суперкомпютрите са в полза на децата ни за лечение, в полза за привличане на инвестиции в автомобилостроенето, те са и сигурност“, посочи еврокомисарят. „Така че днес правим крачка напред България да бъде сред лидерите в Европа, суперкомпютърът да бъде още един инструмент за инвестиции“, каза още Габриел.

„Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА“, каза ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола.

По думите му това ще бъде най-мощният супер компютър.

“Ще е сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“.

Роберто Виола посочи, че има три основни сфери на приложение. „Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда“, обясни той и посочи още, това ще е най-голямата мрежа в Европа.

Виола заяви, че чрез суперкомпютъра ще могат да се предвижда торнадо, както и земетресения. Той благодари на България за голямата инвестиция, която ще направи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама