Идея: Критерият "уседналост" за училище и детска градина да е по град

13:58, 23 юни 20 / София 25 1229 Шрифт:
Topnovini

Не е изключено критерият за уседналост за прием в детска градина и училище да стане по град, а не по район, както е сега. Това обяви зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов.

Кметът все строи, проблемът си стои

"Общинските съветници са много активни по тази тема. Не изключвам този сценарий. Това решение е и политическо, каква ще бъде уседналостта. Законът я третира не през призмата кой колко дълго е живял в града, а законът казва, че интересът на детето е да посещава детско заведение или училище, най-близо до постоянното му жилище, т.е. за администрацията това е подходът към уседналостта. СОС е политически орган, той може да вземе друго решение, което да допълни или промени философията на закона", заяви той, цитиран от БНТ.

По думите му наесен се очаква да бъдат обявени около 2000 нови места за прием в столичните забавачки.

Фандъкова: През август обявяваме 1500 свободни места в детските градини в София

"Предстои есенно класиране. Първото е на 30 август. В СОС е внесен доклад, който ще позволи незаети места, това са местата за СОП и хронични заболявания, да бъдат освободени за класиране по общия ред. Броят на децата със СОП и хронични заболявания не е голям, на последното класиране бяха 30-40. Понастоящем има около 2500 незаети места от тези категории ще бъдат насочени около 1500 към общата опашка. До края на годината се очаква да бъдат пуснати нови обекти с около 500 места, като нови 60 места от 124 ДГ ще бъдат предложени за класиране на деца от района", поясни Чобанов.

Попитан дали с поправките в наредбата ще бъде увеличена числеността на групите, той каза, че са се възползвали от законовата възможност и максималният брой на децата в софийска група ще бъде 28.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама