Кметът все строи, проблемът си стои

10:00, 16 юни 20 / София 25 4331 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Дъщеря ми е 3-годишна, за държавата излишна. Ходи й се на градина, но на лотарията не мина

Родители излязоха на протест срещу недостига на места в детските градини в столицата. Настояха за „ударно строителство“ и бяха категорични, че от Столична община не заслужават повече толеранс за проблем, който не могат да решат 10 години.

Лотарията с малки деца. В София има 194 общински детски заведения с 44 хиляди места. Всяка година между 5 и 8 хиляди деца остават извън градините. Родителите апелираха, че тази година над 9 хиляди деца чакат за прием след второто класиране. Излязоха и с конкретно предложение- за децата, останали извън класирането, да се отпуснат ваучери, с които да платят за частна детска градина. По техни сметки всяко дете трябва да получава между 400 и 500 лева месечно. Частната детска градина излиза около 6000 лева на година и ваучерът би облекчил семейните бюджети. В големите квартали обаче липсват места и в частните заведения. Протестиращите родители бяха категорични, че сегашното положение ги обрича на „тежки избори и сериозни финансови затруднения“. Запитаха и какво се прави с парите, които некласираните деца не получават от държавата- с тях ли се строи?

Повече пари, същия модел. Със средства от общинския бюджет ще се строят 12 нови детски градини – 10 от тях се изграждат („Красно село“, „Лозенец“, „Искър“, „Люлин“, „Овча купел“, „Витоша“, „Нови Искър“, „Подуяне“, „Изгрев“ и „Илинден“) и още 2 предстои да започнат („Манастирски ливади – изток“ и „Студентски“). Министерски съвет гласува допълнителни 15 млн. лева за детски градини в София. С тях ще се построят още 7 нови детски заведения. „Мисля, че не е имало друга година в историята на София с толкова много строителство на детски градини“, посочи зам.- кметът Тодор Чобанов.

Снимка: CanStockPhoto

Нови детски градини звучи чудесно, но според родителите има случаи, когато става въпрос за „реновирани такива със същия брой места“ и изкривяване на информацията. От Столична община обаче изтъкват, че за последните години са построени 100 нови сгради на детски градини и са осигурени над 16 хил. допълнителни места.

И най-малките са граждани на София. Родителите изразиха ясна позиция, че са налице несправедливост и неравенство по отношение на децата, както и прехвърляне на топката към нормативни уредби и районни кметове. Те възразиха и срещу това в политиката по темата да не се търси, както тяхното мнение, така и това на родителите.

Ваучери- да, ама не. Според кмета Йорданка Фандъкова общината няма как да поддържа финансово семействата на некласираните деца. „Отговорният подход, за да можем да решим проблема, е средства да бъдат насочвани към строителство максимално“, коментира кметът.

Бленуваните 1500 места и едни партери. Протестите на родителите насочиха медийното внимание към проблема с недостига в детските градини. Разбра се, че родителите трябва да чакат есента и да „стискат палци“ детето им да влезе в последните 1500 допълнителни места, от предназначените за деца със специални образователни потребности. Сякаш за потушаване на напрежението се стигна до законови промени за правилата за строеж на детски градини. Общинарите ще решават проблема с недостига, като строят детски градини на партерни етажи, и намалят отстоянията между сградите.

Снимка: CanStockPhoto

И на терена на политиката. Районните кметове от „Демократична България“ предложиха на Фандъкова подходящи терени и сгради за детски градини. Настояха всяко неприето дете да получи 300 лева месечно като ваучер и сметнаха, че до 2023 г. за това ще са необходими 203 млн. лева. Припомниха, че идеята за партерите всъщност е тяхна, лансирана на миналите кметски избори. Предложиха на кмета като така и така е започнала да изпълнява програмата им... да продължи.

Къде е хоризонтът? Не е съвсем ясно на какъв принцип се избира къде да се строят детски градини, кои квартали са с приоритет пред други и защо. От „Демократична България“ настояват политиката да се планира за 3 години напред, на база информацията за новородените деца. Според тях да има места за всички е „ключов приоритет“, като средства могат да се осигуряват от държавния бюджет, по оперативни програми, дори и с дългосрочен общински дълг. Планът им включва осигуряване на 6000 нови места- в нови детски градини, в яслени групи в партерни етажи и в нови филиали на съществуващи заведения. В декларация от „Демократична България“ бяха лаконични, че в София се празнува Денят на детето без детска градина, а „изненадата с детските градини вече е традиция“.

И за финал детски цитат: "Аз съм само на 1, а вече нарушават моите права". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама