Близо година чакаме регламент за електрическите тротинетки - той все не идва

11:51, 23 юни 20 25 2262 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Близо година чакаме регламент за ползването електрическите тротинетки, а той все не идва. За това алармират от Института за пътна безопасност. 

В позиция от института припомнят, че още през август миналата година са настояли за въвеждането на регламент преди навлизането на подобни услуги, за да се избегнат инциденти на пътя.

Иновация и манталитет

Те посочват, че такъв регламент е изготвен от експерти на Института въз основа на  правната рамка и опита на водещите европейски държави, но той така и не е приет.

Вместо това след обществено обсъждане е обявен един либерален режим за употреба на електронните тротинетки - без регистрации и шофьорски книжки, без задължителна каска, максимална глоба за нарушение на ЗДвП- 50 лв., 25 км/ч ограничение на скоростта.

Няколко дни по-късно от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи обявява точно обратното - задължителна каска, регистрация, категория, места за употребата, водачите им да имат не по-малко от 16 години възраст, глоби между 20-150 лв. за нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според тях това е поредното доказателство за липсата на координация между държавните институции в сферата на пътната безопасност.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" електрическите тротинетки?

От Института допълват, че в началото на тази година МВР внесе промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за автомобилните превози в Народното събрание, като до момента промените са минали само на първо четене в зала. Повече от 5 месеца по-късно законодателството още не е факт и очакванията на обществото, че МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще внесат ред при тези нови двуколесни електрически превозни средства, останаха излъгани.

От Института обръщат внимание, че с разгара на лятото и постепенното връщане на трафика, употребата на електрическите тротинетки се увеличава постоянно, а наред с това зачестяват и ПТП-тата с тяхно участие. Затова те се обръщат към премиера с настояване виновните длъжностни лица, които със своето бездействие и некомпетентност продължават да застрашават живота и здравето на всички участници в пътното движение, да бъдат наказани.

Припомняме, че последният инцидент с електрическа тротинетка е от преди дни, когато автомобил блъсна 6-годишно дете на пешеходна пътека в Пловдив. Седмица по-рано 12-годишно дете беше бъснато от автобус на градския транспорт в София. Близките на момчето организираха в социалните мрежи кръводарителска акция, за да не се стигне до ампутация на на крайник на детето.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама