Важното за теб, проф. Лъчезар Аврамов: Живеем в бульон от вируси

10:00, 18 юни 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 11371 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Следващият ни гост в поредицата „Важното за теб с Ники Кънчев“ е проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов, бивш директор на Институт по електроника на БАН, създател на лаборатория “Биофотоника” и Националния център по Биомедицинска фотоника.

Какъв е неговият прочит за ситуацията с коронавируса, ще има ли ваксина срещу него и има ли смисъл от такава ще разберете във видеото:

„Това е едно много отдавна известно на науката  тяло, поне от 40 години– представлява научен спор дали е живо или не. Доминира представата, че не е живо, а е странна молекула РНК, която означава информационен носител на изграждане на белтъци“, казва професорът.

По думите му тази молекулка е облечена в една белтъчна дрешка. Върху нея има едни коронки, които представляват специални молекули. „Имат две функции – едните молекули могат да се закачат за една човешка клетка, а другата молекула да я пробие и да влезне вътре. Коронавирусите са десетки видове, предимно болестотворни за животните, но има 4-5 вида, които много отдавна е известно, че инфектират и хора“.

Спасяват ли света младите хора?

„През 2002-2003 година възникна един щам – силно болестотворен, той се казва SARS. От него заболяха 8 000 души, починаха 800, или 10% смъртност предимно в Китай и Далечния Изток. Следващата година той изчезна. След 5-6 години възникна още един подобен вирус – MERS, в Египет. От него починалите бяха 40% от заболелите, но също изчезна. Това създава паника по две причини - заболяването е сериозно и защото информационното общество го приема и разпространява“, припомня той. СЗО на два пъти се е канила да обяви пандемия, но не го е направила. Маса пари са се дали за ваксини и накрая 10 млр. долара са изхвърлени на боклука.

Kак да се справим с последствията от COVID-19?

„Започнаха да наричат пандемията инфодемия, защото медицинската й част е много малка. Този вирус е повод. Големият барут се включи по две причини, защото живеем в информационно общество и като заболее някой в Ухан, вече го знаем в София“, категоричен е проф. Аврамов.

Има прецеденти в световната история, а най-известната е голямата паника, която е създал Орсан Уелс в радиопиесата си, че марсианците ще нападнат Съединените щати.

В съвременната българска история КУ-Ку предаването обяви, че АЕЦ „Козлодуй“ е гръмнал посред бял ден. Става дума за същото – несъразмерна обществена реакция на това, което се е случило е ситуацията с коронавируса в България според проф. Лъчезар Аврамов.

Ситуацията е достатъчно сериозна и не бива да разпространяваме успокояващи слухове. Коронавирусът е заболяване, което е много специфично и заразява много хора от една страна, а от друга огромен брой не знаят, че са заразени- те не боледуват. Изкарват го или на крак, или съвсем леко и през това време заразяват други хора. Малка част от хората могат да получат много тежки усложнения и смърт“, добавя той.

Фактът, че от този вирус не боледуват деца и млади хора е доказателство, че инфекцията не е кой знае колко сериозна. „Другият факт е, че боледуват възрастни хора и се вземат много сериозни мерки. Най-адекватната реакция, която беше в Швеция се опорочи с това, че изпуснаха старческите домове“, припомня специалистът.

Цялата пандемия и епидемия е социална. Ниска готовност на здравните системи е причината, а не толкова болестта.

Аврамов е на мнение, че сме в много специфична ситуация и е сигурен, че е преекспонирана социално и медицинският проблем ще си мине сам. „Няма да има ваксина за този вирус, а ако има то вируса няма да го има“.

По думите му много близки са сравненията между рака и коронавируса. „Вирусът е инфекция, която попада в човешкото тяло, инфектира разни клетки и се размножава в тях. Ракът е информационна грешка. В процеса на естественото делене на клетките се трупат грешки и се създават дефектни клетки и когато имунната система загуби контрол, те стават все повече и повече и се получава т.нар. тумор.  Ако има злокачествени такива започват да се разпространяват по цялото тяло. Във всеки случай начините за лечение са близки“, уточнява Аврамов.

Един от успешните методи за лечение е чрез озонотерапия – обогатяване на кръвта с кислород.

„Ние използваме т.нар. въвеждане на физиологичен разтвор обогатен с озон интравенозно. Възможността е 300мл човешка кръв да се изтегли от организма, да се обогати с озон и да се върне обратно, известно като кръвен допинг. Това толкова силно стимулира организма, че в спорта е забранено. Тази терапия има силно антивирусно имуностимулиращо въздействие“, споделя проф. Лъчезар Аврамов.

Професорът разказа как паралелно с тях националният консултант по кардиология проф. Иво Петров не само че е разказал за това, но е показал и собствените си снимки как седи профилактично на такава система и му се влива обогатена кръв. Той твърди и че в Барселона, където работят български лекари няма нито един заразен медик, защото два пъти седмично минават на профилактичен преглед.

„Другият метод се нарича високодозов витамин C. Също венозно се влива и има антивирусно действие. Витамин C е активна молекула, която в малки дози е витамин, а в големи се превръща в активен химикал и разрушава вирусите.

Човек представлява това което яде, пие, както и навиците, които си е изградил.

„Когато всичко е балансирано шансът човек да се разболее от вирусна инфекция е почти нулев, а ако се разболее му минава на крак. Ние живеем в бульон от вируси. Навсякъде има нищо, че си мием ръцете“.

Най-необратимата мярка, която се предприе у нас спрямо пандемията и разпространението с коронавирус е административната.

„Освен, че ограничават инфекцията, създават и опашките от безработни“, констатира професорът.

Според него през това време не са взети медицински мерки. „Ако дойде втора вълна, което е възможно едно е да ни завари подготвени,а друго е да ни завари паникьосани“, казва той. Неслучайно всички държави от ЕС са си направили противоепидемиологични планове за подготовка на вирусна пандемия. Още преди 15 години са знаели на ниво учени и политици, че това нещо ще се случи и затова, когато се случи е трябвало да има достатъчно маски, ръкавици, облекла за лекарите и да са обучени. Да има планове как да реагират, това ни е заварило тотално неподготвени.

Къде бяхме добри и се справихме?

„Изглежда не сме добри никъде, няма жертви, защото умира възрастовата група над 80 години, която ние сме убили и без това", е мнението му.

Уроците, които не си взехме?

Наблюденията му са, че не сме си взели никакви уроци. „Няма витамин C, няма озонотерапия, догодина ще ни тресне следващата епидемия и ще се случи същото“, убеден е специалистът.

Какво ни остава?

„Разумното поведение - внимателно да се живее, да се повиши личната хигиена, да не се трупат много хора излишно докато има съобщение за епидемия. Това което прави държавата е да създава икономически проблеми. „Строгата карантина се предприема, защото държавата мисли, че ние не може да се оправим сами – отнасят се към нас като към стадо, като ветеринарни лекари към собствените болни. Ще видим наесен с колко ще се вдигне смътността от психически заболявания, самоубийства, домашно насилие, обостряния на други заболявания. Свидетели сме на парадокса, че има епидемия, а общата смъртност за изминалите месеци е по-ниска. Епидемията ни действа така, че да живеем и да не боледуваме - това е лъжа, хората са си болни просто не ходят на лекар“, изтъква Аврамов.

Важното за него е, че е научил много неща. Чел е и е станал по-добър специалист по вирусология и епидемиология.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 22:46, 19 юни 20

Cтoĸтън в щaтa Kaлифopния щe cтaнe пъpвия гpaд в CAЩ, ĸoйтo щe eĸcпepтимeнтиpa c въвeждaнeтo нa бeзycлoвeн бaзoд дoxoд. Идeятa e нa 27-гoдишния ĸмeт, a финaнcиpaнeтo щe дoйдe ocнoвнo oт гpyпaтa Есоnоmіс Ѕесurіtу Рrојесt, ĸoятo ce бopи зa пoпyляpизиpaнe нa инициaтивaтa, пpeдaвa WЕF.
Πo 560 eвpo нa мeceц, бeз дa paбoтиш
Дa, тoвa e възмoжнo !!!

Haчaлoтo нa пpoeĸтa щe бъдe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. Зaceгa ЕЅР ca oбeщaли финaнcиpaнe oт eдин милиoн дoлapa. Чacт oт oбщo 315 000 житeли нa гpaдa щe пoлyчaвaт пo 500 дoлapa мeceчнo - или 6 000 гoдишнo. Kмeтът Maйĸъл Tъбc ce нaдявa eĸcпepтимeнтът дa мoжe дa пpoдължи тpи гoдини.Cтoĸтън e пoпyляpeн c тoвa, чe cтaнa пъpвият гpaд в CAЩ, ĸoйтo пoдaдe дoĸyмeнти зa бaнĸpyт пpeз 2012 г. Πeт гoдини пo-ĸъcнo тoй вce oщe мoжe дa бъдe oпpeдeлeн ĸaтo бeдeн гpaд, a бeзpaбoтицaтa e цeли 7,3 пpoцeнтa - пoчти двoйнo нaд cpeднaтa зa CAЩ.

Cpeдният дoxoд нa дoмaĸинcтвo e eдвa 44 797 дoлapa гoдишнo, ĸaтo зa cpaвнeниe зa Kaлифopния тaзи цифpa e 61 818 дoлapa.

27-гoдишният ĸмeт, ĸoйтo cъщo e изpacнaл в бeднocт, ce нaдявa, чe пapитe щe пoмoгнaт нa cъгpaждaнитe мy, ĸaтo пpeмaxнaт чacт oт cтpeca зapaди липcaтa нa cpeдcтвa.
Oщe eдин милиapдep пoдĸpeпи идeятa зa бaзoв дoxoд


Aвтoмaтизaциятa зaплaшвa paбoтнитe мecтa, cмятa Бpaнcън

CAЩ, бeзpaбoтицa, бeднocт, пoмoщ, бeзycлoвeн бaзoв дoxoд, cтoĸтън

2 Анонимен 08:51, 23 юни 20

Боко фалира България...!!!
.
За да се краде от 17,45 милиарда, БОКО ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ...!!!
.
БОКО и имитатора на Годжи, "Лъжльо Майтапчийски", "СЧУПИХА" ДЪРЖАВАТА...!!! През последния месец Борисов проси от половината държави по планетата заеми и никой не му даде...!!!
.
А девиза за последната година от управленито Му е...:
- КРАДЕНЕ, КРАДЕНЕ, КРАДЕНЕ...!!!
.
Давид Рокфелер:
- "Трябва ни огромна мащабна криза и хората ще приемат Моя световен ред..."
.
1. Защо вместо "таванът" за дълга да се увеличи с прогнозният дефицит от 3.45 млрд., в бюджета е предвидено той да нарасне с нови 10 милиарда...!?!?! А към тази сума трябва да се прибавят и държавни гаранции за 1 милиард по заеми, дадени на ББР.
(10 + 1 = 11 милиарда)
2. Защо Бюджета, който преди беше на плюс с 62 милиона лева, сега излиза на минус с 3,450 милиарда. Близо 4 млрд. по-малко приходи в бюджета и 2.45 млрд. повече разходи – субсидии за осигуряването.
(11 + 2,45 = 13,45 милиарда).
3. Защо в тази сметка не е предвидено нито евро от каквато и да е европейска безвъзмездна помощ за справяне с Коронавируса...?
4. Защо се заобикаля "борда", като се залагат 4 милиарда лева от парите "в оборот", за 2 милиарда евра...?!?!
(Залога за борда е 21 милиарда евро и не може да се намалява частично...)
(13,45 + 4 = 17,45 милиарда...)
5. Крадат и бъдещето на децата ни.., КАТО ЩЕ ХАРЧАТ И ПОНЕ 300 МИЛИОНА ОТ БЪДЕЩИТЕ ЕВРОПАРИ...
(17,45 + 0,3 = 17,75)
6. Но защо в "ревизираният", с 6,5 милиарда, бюджет НЕ Е ПРЕДВИДЕНО НИТО ЕДИН ЛЕВ ЗА ЗДРАВЕ...???
.
Ето как ни МАМЯТ...:
- Епидемия няма, но е "смокиново листо", за извънредно положение...
- Извънредното положение е "смокиново листо" за безпричинно спиране на икономиката...
- Спирането на икономиката е "СМОКИНОВО ЛИСТО" за тегленето на 10 и харченето общо на 17,5 милиарда..., БЕЗ ОБОСНОВКА, БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ РАЗЧЕТИ, БЕЗ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ...!!
1. Защо така ще расте дългът, а дефицита става 40%...!
2. Защото, ако не вземем този дълг, ще трябва да обявим фалит...!
.
БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ФАЛИТ...!!!

3 FloydMEF 04:31, 15 юли 22

Конкурс на сайте компании.
Все могут принять участие, в соответствии с программой
«Газовая экономика Российской Федерации» в газовой промышленности.
Участникам дается доступ ко всем ресурсам нефтегазовой промышленности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама