СБЛЪСЪК: "За" и "против" сделката за ПИБ?

11:00, 15 юни 20 / Сблъсък 25 7028 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Държавната Българска банка за развитие (ББР) участва в придобиването на акции за увеличаване на капитала на частната „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ). Мярката се предприема, за да може ПИБ да покрие критериите за капиталови буфери и да отпадне пречката пред влизането на България в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. "Инвестбанк" също имаше препоръки от Франкфурт, но тя ги изпълни по-рано през годината.

До държавната намеса в придобиването на права от търговската банка се стигна, след като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове.

Така Българската банка за развитие ще придобие 70% от ценните книжа, които „Първа инвестиционна банка” пусна, за да увеличи своя капитал, или 140 млн. лв. от общо 200 млн. лева. Има и частен инвеститор, който за момента не е известен. Той ще придобие останала част.

Има ли проблем с намесата на държавата в сделката за „Първа инвестиционна банка“. TOPNOVINI.BG представя мнението на финансиста Емил Хърсев и на бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

 

Според финансовия експерт Емил Хърсев предприетите действия от страна на държавата са правилни. Увеличението на капитала не беше необходимо, защото изискуемият капитал винаги го е имало, но колкото повече, толкова повече", добави той. 

Хърсев смята, че с участието си в ПИБ държавата е демонстрирала много ясно своята готовност в случай на необходимост да подкрепи банковата система. „Това е и част от готовността да си част от Еврозоната. ЕЦБ прави непрекъснато препоръки за банки във валутния съюз за увеличаване на капитала. Почти няма германска банка, без такива препоръки, да си увеличат капитала и те не могат да ги изпълнят“, каза още той.

По думите му акциите, които дъжавата закупи от ПИБ, биха могли да бъдат и продадени с печалба за държавата. „Този модел го видяхме да се прилага в Германия", обясни Хърсев. „Сигурен съм, че Българската банка за развитие ще получи от тази сделка по-голяма доходност, отколкото средната си за портфейла. В случая няма риск парите да не се върнат обратно“, смята финансовият експерт.

Според бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин решението на правителството да купи дял в ПИБ е елементарен опит за измама.

Той посочва, че банката вече е направила един неуспешен опит да продаде нови акции за 200 млн. лева, но към тях не е проявен интерес, защото инвеститорите са обявили прекалено висока цена, за да не се да допусне инвеститор с дял, който да се доближи до 50%.

При втория опит, като инвеститор се появи държавата чрез Българската банка за развитие. И докато всеки може да си купи акция на ПИБ за 2.60 лв., държавата даде 5 лева за акция. ББР заяви 98.2% от емисията, като за символичните 1.8% се намери и друг инвеститор. Други заявки нямаше, което очевидно означава, че това не е цена, в която има някаква инвестиционна логика. Т.е. нагласена е и няма нищо общо с пазарните отношения, коментира Калфин.

И тук вече започва серията от плитки хитринки. Понеже Европейската комисия вече е обявила, че няма да допусне държавата да купи повече от 70% от новата емисия, трябва да се намери друг инвеститор да вземе 30% или по-точно оставащите 28.2%. Само че, понеже това не е станало на пазарния принцип – при пускането на емисията, сега трябва да се намери някой, който да облекчи ББР от поетото вече задължение. Това упражнение ще е напълно непазарно – чрез договорка. Договорка, при която държавата ще накара някой да купи нереално скъпи акции, очевидно срещу други ангажименти, които ще му компенсират загубите, допълва той.

Според него в случая за публиката изникват много въпроси – защо огромни средства на данъкоплатците се наливат в едно частно дружество, защо точно в това, защо финансовият министър е принуден да се прави на напълно некомпетентен, защо премиерът приказва глупости, че банката ще си изкупи обратно акциите от държавата, при положение, че това е забранено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама