Магърдич Халваджиян във "Важното за теб": Боря се до последно шоуто да продължи

13:00, 11 окт 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 17302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" се превърна в един от най-успешните подкастове в последно време. И това не е случайно, защото събеседниците ни успяха да излязат от популярния си образ, да участват в разговор за съкровените неща- за семейството, приятелите и родината. Редица успели и вдъхновяващи личности се довериха на Ники Кънчев и TOPNOVINI.BG, като ни допуснаха във вътрешния си свят, разказаха ни какво е важното за тях и за какво мечтаят, за което им благодарим.

В трудния период за страната ни, когато слушаме само за протести и корупция, а политическите скандали станаха ежедневие, решихме да ви припомним част от интервютата във „Важното за теб“. Те са ценни, защото са искрени и в тях ценностите, успехът, стойностният живот и истинската журналистика не са само думи.

Продуцентът Магърджич Халваджиян винаги има с какво да ни изненада, доказал е, че не спира да преследва и отстоява целите и мнението си. За какво си поговориха с Ники Кънчев вижте: 

Халваджиян не спира да се удивлява как българите съумяваме да правим една и съща грешка 5000 пъти. "Как е възможно да не си слагаме обеци на ушите? Как е възможно да помним 3 дни и лошите, и хубавите неща? Няма значение кой колко лошотия е направил – ние го забравяме, ако е направил едно добро нещо, както и обратното – може да е направил 1000 добри неща, но ако направи една грешка сме готови да го унищожим. Удивлява ме колко ни е къса паметта".

Възмущават го наглите шофьори; изхвърленият пепелник през прозореца на колата; пикаещите шофьори на пътя; липсата или присъствието на пълен член и т.н.

Лесно ли се сменя системата? "Да, много лесно, ако имаш желание. Всеки път, когато в парламента видя как се измъкват от важни решения, които трябва да вземат, се ядосвам. Защото хората, които взимат подобни решения в парламента, трябва да бъдат честни и почтени. Това не са отговорни хора, защото, ако са, няма да действат по този начин. Имали сме парламенти, в които аз съм видял най-глупавите хора на света – от 240 човека 200 не можеха да дадат интервю и да вържат едно изречение. И ние сме виновни за това, защото ние избираме тези хора. Ние не се вълнуваме от собствената си съдба и даваме кормилото на хора, които са пълни кретени", заяви той. 

Кога шоуто не трябва да продължи? "Аз като роден оптимист се боря до последно шоуто да продължи. Ако ти под „шоуто“ разбираш начина ни на живот и решенията, които взимаме, пак ще кажа същото – трябва да се борим до край. Аз като направих 50 си успокоих нервната система и си казах, че колкото и да се опитвам и да се боря, сам трудно ще променя нещо. Аз съм живял в чужбина живота в нормалните демократични общества и това не е животът на българина. Това, което ме отчая е нежеланието на българина да се бори да извоюва всичко сам. Няма истинска демокрация, която да не е спечелена и извоювана", подчерта Халваджиян. 

"Ами до голяма степен съм се кротнал, особено с две внучета, но ако видя искра, ще се събуди в мен желанието да видя тази страна да живее по-добре. Всички искаме да вървим по хубави улици; всички искаме да виждаме усмихнати хора срещу нас; всички искаме да не гледаме по новините за убити старци по села, за да откраднат 20 лева. Това са брутални неща, които не могат да се случват в европейска държава в 21 век. Всичко това трябва да се промени. Аз не виждам това желание в политиците. За тях приоритетите на обикновения човек не са на дневен ред. Те гледат големите неща, но те ще се случат само ако правим малките неща. Един щастлив и доволен българин, който успява да си изхранва семейство и който не се чуди в края на месеца как да свърже двата края, ще бъде в основата на строежа на една работеща икономика. Затова трябва да се мисли първо за него, а големите неща ще дойдат от само себе си", каза още той. 

До колко човек може сам да режисира съдбата си? Всичко ли е в наши ръце? "Категоричен съм в това. Аз имам теория, че късмет не съществува, той е оправдание за хората, които не държат съдбата в ръцете си и които взимат лоши решения. Дори да те блъсне кола на спирката, докато седиш и чакаш, това пак не е лош късмет, защото ти си взел решение да отидеш на тази спирка", коментира Халваджиян. 

Коя е капката, която прелива чашата? "Понякога може да е най-неочакваната. И с мен се е случвало. Чашата в моя случай може да прелее от липса на справедливост. На българина в момента след 30 години демокрация, му е дошло до гуша от липсата на справедливост. Аз мисля, че ако ние като общество се преборим за това справедливостта да стане норма и да я има, животът на този народ би бил съвсем различен. Мисля, че това е най-голямата битка, която трябва да водим, е именно да има справедливост. От там тръгва всичко".

Какво е важното за Магърдич Халваджиян? "Справедливостта. Не вярвам, че може да има нормално функциониращо общество, ако няма истинска справедливост в него. В добрите демократични общества това е база и от там се строи всичко". 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 14:51, 12 юни 20

Това интервю изключително много ме вдъхнови, тъй като има все още хора, които решават от чужбина да се върнат в България и да внесат от положителното, което са научили в чуждата страна, а именно любовта към изкуството, и се връщат да покажат и докажат най-вече, че изкуството заслужава да бъде обичано.

2 Ангели за България 18:50, 12 юни 20

Благодаря за това интервю. Всичко за което говорите в него има един корен, липсата на обединение. Българина някак си не може да се обедини. Всеки един по отделно жадува обединение, но нещо го спра да го осъществи. Това сме се заели да направим ние, обикновенни българи живеещи далеч от родината. Да се обединим. Защото видяхме и научихме много извън България и искаме да го приложим на практика. Ангели за България е новоформирана благотворителна организация с седалище в Лондон, която си е поставила амбициозната цел да обедини българите по света в помощ на българския народ. https://angelsforbulgaria.wixsite.com/website-1?fbclid=IwAR05XzXRFBTQd0AoRvhhhubDKKoAYhCgI2eCg4YZ4yIffXXwLaEl_oL4PAE

3 Юлия Генчева 13:16, 13 юни 20

Разкошен разговор! Не ми се искашеда свършва! Абсолютен анализ на днешното време от двама доказали се мъже! Благодаря!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама