Палатът на Шехерезада - голям, евтин с изгоден кредит

23:14, 09 юни 20 / Политика 25 4311 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Вилата на правителствения пиар Севделина Арнаудова в Бистрица се оказа с 577 кв.м разгъната застроена площ за 540 000 евро. При 935 евро на кв.м става дума за твърде изгодна сделка за района и вида на имота. Според сайтове за имотни продажби цените там са между 1350 и 1600 евро кв.м. Това напомня за скандала Апартаментгейт. А приходите на семейството на Арнаудова, кредитите от ДСК и имотните сделките, с които роднини помагат за изплащане на придобивката, повдигат много въпроси.

Биволъ засне с дрон имота в полите на Витоша в с. Бистрица, където се намират и други елитни вили на приближени на властта. "Снабдихме се и с всички нотариални актове и вписвания за ипотеки на имотите на семейството. От тях стават ясни параметрите на импозантната вила – 577 кв.м. РЗП на четири нива. На кадрите се вижда и прясно асфалтирано обръщало, както и строителни отпадъци, свидетелстващи за неотдавнашен ремонт или дострояване", пише сайтът.

Снимка: Биволъ

Кредит не за простосмъртни – 96% от стойността на имота

За да финансира сделката за вилата Севделина Арнаудова и съпругът ѝ Делян Димитров са получили изключително изгоден кредит от ДСК – 1 017 040 лв. (520 000 евро) за 30 години при 2,6% лихва. Банката е финансирала 96% от имота без дори да поиска допълнителни обезпечения, като например ипотека върху другото жилище на Арнаудови в София.

Снимка: Биволъ

През 2015 г. отново с ипотечен кредит от ДСК Арнаудова и Димитров купуват апартамент от 198 кв. м и гараж в елитна сграда в Овча Купел. Сделката е за 352 049 лв. и е финансирана с кредит от 293 000 лв. (150 000 евро). Срокът за изплащане е 30 години при лихва 4,7%. ДСК е финансирала 83% от стойността на придобиване.

Условията за кредитиране предоставени от ДСК на сем. Димитрови са очевидно много изгодни и почти невъзможни за редовите граждани, от които се изисква самоучастие от над 20% от стойността на имота, а при големи кредити и обезпечение с други имоти и активи. От семейството на Севделина Арнаудова такова нещо не е искано.

Севда на Борисов погасила огромни кредити с дарения от родителите си

Отделно от това като политическо лице Арнаудова подлежи на специален мониторинг и искането за кредит се разглежда внимателно от compliance отдела, заради риска от пране на пари. Политическите позиции се считат за рискови от банките и заради несигурното работно място, зависещо от политическата конюнктура. В ДСК обаче не са си задавали такива въпроси и очевидно са приели, че ГЕРБ ще управляват в обозримите 30 години, а доходите на Арнаудова и Димитров ще са стабилни.

От Биволъ са изпратени писмени въпроси до ДСК относно изгодния кредит – защо не е искано самоучастие, какви обезпечения са поискани, какви доходи са взети предвид и дали е извършена проверка за риск при кредитиране на политическо лице. До редакционното приключване на статията отговор не са получили.

Пред в. “Сега” Севделина Арнаудова даде обяснения за доходите си и кредитите. Оказва се, че тя е успяла да погаси кредита за апартамента в Овча Купел само за 4 години с дарения от родителите си. Доходите на семейството за 2019 г. възлизат на 165 675 лв. –  80 528 лв. от основната заплата на Делян Димитров, 22 469 – от заплатата му в ГЕРБ, 8400 лв. от наем на личен апартамент в Студентски град и 19 558 лв. от продажба на гараж. Доходът на Арнаудова за годината е бил 34 720 лв. Доходът на семейството за 2018 г. е 132 574 лв. – пише в. “Сега”.

Богат партиец с татко от Шесто

Шеметния ръст на Делян Димитров  към заплата от 10 000 лв. месечно минава през членството му в ГЕРБ. Преди това той има дребен бизнес. Момчето обаче е от сой. Баща му Валентин Иванов Димитров е секретен сътрудник “Кожухаров” на Шесто на ДС, разкрит от КОМДОС.

Партийната активност на Димитров се отблагодарява с поредица синекури в държавни фирми – “Монтажи” АД, Индустриална зона – Видин ЕАД, Национална компания Индустриални Зони ЕАД, Съобщително строителство и възстановяване ДП.

Шах с пешката: Ще успее ли Божков да матира Борисов чрез Арнаудова?

През 2015 г. той работи като сътрудник за Мария Габриел, която тогава е евродепутат.  През април 2015 сключва брак със Севделина Арнаудова. Сватбен подарък е назначението му в борда на “Булгартрансгаз” от август 2015 г. до днес, където получава астрономическа за България заплата.

През 2017 г. избухна скандалът “Кумгейт” и кумът Борисов заяви, че ако има двама души от една фамилия в администрацията, единия трябва да си ходи. След този призив на премиера Делян Димитров подава оставка, но тя никога не е приета. Това припомня в. “19 минути”, пред когото самата Севделина Арнаудова е заявила, че оставката на нейния съпруг е депозирана на 05.10.2017 г.

От обясненията на Арнаудова, известна и като Шехерезада, става ясно, че съпругът ѝ освен в Булгартрансгаз, успява да работи и за ПП ГЕРБ, като не е известно в какво качество. Липсват каквито и да е публични данни за дипломите, специалността и квалификацията на Делян Димитров.

Дарения от имотни врътки на нереални цени

През 2016 г. родителите на Делян Димитров и Севделина Арнаудова също придобиват апартаменти в сградата на Никола Петков 143 в Овча Купел, в която година по-рано се устройва младото семейство. Всички заживяват щастливо в елитния блок построен от “Глория Палас” на Никола Петков 143 А в Овча купел до известния Дипломатически клуб.

Валентин Димитров и Мариана Димитрова – родителите на Делян Димитров, заплащат на 21.10.2016 г. 215 141 лв. за квартира от 127,6 кв.м. Няма данни те да са взели ипотечен кредит, показа справка на Биволъ в Имотния регистър.

Майката на Севделина Арнаудова – Димитрина Кирилова на 1 април 2016  изключително изгодна сделка – 128 кв. м. на данъчна оценка или 60 000 евро.

Снимка: Биволъ

А след това, на 7 април 2016 продава апартамент от 80,9 кв. м в Надежда само за 40 000 лв.,  малко над данъчната оценка, което пък е много неизгодно за нея.

Снимка: Биволъ

На 26 април 2017 г. майката прави дарение на дъщеря си Севделина от 40 000 евро, с които тя погасява кредита към ДСК за апартамента. Така излиза, че само за месец от сметките на Димитрина Кирилова излизат 100 000 евро, а влизат 20 000 евро. С една скромна продажба за 20 000 евро тя хем помага на младите с 40 000 евро, за да си изплатят ипотечния кредит, хем се сдобива с голям апартамент на данъчна оценка.

Борисов защити пиарката си след нападките на Васил Божков

При това новият апартамент на майката Димитрина Кирилова съвсем не е на изкоп или груб строеж, както обясняваха замесените в скандала Апартаментгейт. Той е  придобит първоначално през 2008 г. от строителя “Глория Палас” за 157 160 лв. Необяснима е логиката купувачът да го продаде толкова евтино на Кирилова през 2016 г., когато в този район цените надвишават 1200 евро на кв.м.

В крайна сметка търговският нюх на Кирилова се отплаща щедро тази година. На 18 март 2020 г. тя успява да продаде апартамента за цели 200 000 евро, които дарява на младите, за да изплатят предсрочно ипотеката за къщата в Бистрица.

Таткото на Делян – Валентин Димитров, също помага на семейството. Той купува от Арнаудова и сина си Делян гараж за 19 558 лв. в края на 2019 г. Тази скромна сума е отчетена от Арнаудова в доходите на семейството за 2019 г.

Бащата на Арнаудова – полицейски шеф на служба при Черепа

В разгара на фейсбук-престрелката между Васил Божков и Севделина Арнаудова отпреди няколко дни стана ясно, че шефката на правителствения пресцентър е дъщеря на полицай.  Нейният баща, по думите на самата Арнаудова, още от 1998 г. работел за Васил Божков.

Става дума за Стефан Арнаудов, който през 2010 г. става шеф на РПУ в Трън. Има данни, че преди това капитан Арнаудов е бил шеф в РПУ-Своге, а още по-рано е бил шофьор на началника на 6 РПУ в София. Арнаудов се пенсионира през 2012 г.

Съвместяването на служба в МВР и работа за частна структура обаче е забранено по закон. Ето защо признанието на Арнаудова за отношенията на баща ѝ с Божков е изключително скандално, но остана извън полезрението и коментарите в медиите. Може би защото примерите за преливане на служители на МВР в сенчестия бизнес и обратно са многобройни и не са новина за публиката.

Политически проект: #Срещу хунтата?

Проверка на Биволъ установи, че Стефан Арнаудов е получавал дълги години заплата от свързаната с Васил Божков фирма “Еврофутбол”. Той напуска фирмата малко преди прокурорската атака срещу хазартния бос в началото на тази година.

Стефан Арнаудов е най-малко имотният от цялата рода. На негово име се води само евтин имот в Своге.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама