Политически проект: #Срещу хунтата?

16:00, 08 юни 20 / Политика 25 3557 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Хазартният бос Васил Божков вече е обществена личност със страница във Facebook. Социалната мрежа отдавна е трибуна. Стигнахме дотам политическият живот да се мери в живи включвания, лайкове и постове. „Майсторът“ в дисциплината несъмнено е премиерът Бойко Борисов.

На хоризонта обаче вече има друг играч- Васил Божков. От брега на морето или в голяма библиотека бизнесменът смело разкрива какви взаимоотношения е имал с управляващите. Харесванията на страницата му растат, хиляди хора гледат клипчетата, коментират или споделят публикациите му. Като истински демократ, Божков търси мнението на българите с различни анкети. А пък като пиар експерт си има и запомнящ се слоган: #Бъдете здрави.

Свидетели сме на безпрецедентна ситуация- един бизнесмен остро се опълчи на властта. Запознати сме с началото, а именно обвиненията срещу Васил Божков и спасителния полет до Дубай. Приютен при богатите си приятели, нападките му към управляващите, които нарича „хунта“, не спират.

Политическият проектант

Днес Васил Божков направи заявка да играе от другата страна... в политиката. Попита директно българите ще го подкрепят ли ако направи политически проект. Гласувалите са над 30 хил. души, от които 66% са „за“, а 34% „против“. Това със сигурност ще заинтригува социолозите и е въпрос на време да видим първите резултати за евентуалното политическо бъдеще на хазартния бос.

Божков се ориентира доста успешно още от самото си политическо начало. Налице е разочарование от управлението на ГЕРБ, от политиката като цяло. Българите сякаш не виждат човек, в когото да се припознаят. За това към жълтите павета се тръгва с политически проект, не с политическа партия- за благозвучие. Вече имаме политически проект на Слави Трифонов, очакваме и гордо завръщане на Цветан Цветанов на политическата сцена, след като няма да го разследват за „Апартаментгейт“.

Полезният ход на Борисов

Земята под краката на Бойко Борисов се клати и то не от вчера. Дългогодишното управление си има своите плюсове, но и минуси. Авторитетът му в ГЕРБ изглежда непоклатим, въпреки труса с напускането на Цветанов. Виждаме сътресения в ГЕРБ и по места, но те не се коментират, пък и никой не пита.

Снимка: БГНЕС

Ситуацията обаче се променя и то коренно- опонентите му вече не са от политическата опозиция. БСП сякаш е в летаргия, дори социалистите да си изберат нов лидер това ще внесе нова енергия в партията, но няма да доведе до рязко увеличаване на електората. Бъдещите политически проекти, каквито и да са те, освен че ще се целят в негласуващите, има риск да „отмъкнат“ гласове именно от ГЕРБ. Ако вземем за пример Веселин Марешки, то новите лица намират мястото си на политическия небосклон.

Трудно е да се каже какъв е полезният ход на Бойко Борисов. Ситуацията с коронавируса не помага особено, защото мерките срещат и одобрение, и неодобрение. За момента сякаш следва максимата да работи за благото на народа и да изчака бурята да отмине.

Ако продължим да разсъждаваме... смело може да се хвърли в предсрочни избори и да разчита на одобрението при справянето с коронавируса. И така да не даде време на опонентите си да наберат скорост... дали ще стигнем дотам, да видим.

Можем да гадаем как ще се казва политическият проект на Васил Божков и да очакваме да се допита до нас за варианти. Залагам на „Срещу хунтата“.

 

Реклама