Шах с пешката: Ще успее ли Божков да матира Борисов чрез Арнаудова?

14:14, 08 юни 20 / Политика 25 5567 Василена Йорданова
Снимка: Pixabay

Пешката е най-слабата и най-многобройната фигура в шахмата. Въпреки това тя е опасен актив в ръката на всеки добър играч, който знае, че успешната атака разчита не толкова на сила, колкото на отлична тактика и изненадващи ходове.

Събитията от последните дни доказаха, че Васил Божков е изключителен стратег, който много добре изчислява всяка своя стъпка. А това, че е опасен противник, се доказва от факта, че е непредвидим в решенията и методите си.

Когато в началото на месец май бизнесменът в изгнание реши да "проходи" в социалните мрежи, никой не предполагаше, че само за няколко дни ще се превърне в един от водещите "инфлуенсъри" в България - следен не само от интернет потребителите, но и от властта.

Когато Божков остана без ресурсите на "Националната лотария" едва ли някой очакваше, че той се готви да атакува Борисов с акциите на "отбора на народа". Нещо повече - той успя да накара противника си така да размести фигурите на шахматната дъска, че в опита си да спасят царя, на преден план излязоха самоотвержените пешки Севделина Арнаудова и Красен Кралев, които трябваше да отклонят ударите на Божков.

Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ход бизнесменът затяга обръча около Борисов. В опит да накара опонента си да сгреши, Божков атакува на няколко фронта, а под прицела му попадат все повече фигури от близкото обкръжение на премиера.

Въпреки атаките Борисов дълго време се пазеше от резки движения и рокади. Вместо това той се придържаше към тезата, че "няма да отговаря на човек с 18 обвинения".

В края на миналата седмица обаче след конкретните обвинения за едни 60 млн. лв. "директно" дадени на Горанов и Борисов, министър-председателят изведнъж реши да отговори - в две телевизии, за да се чуе по-добре. Тогава премиерът се закле в живота си, че той една стотинка не е взел. Получил само една пура.

Снимка: БГНЕС

Едва ли обаче някой е предполагал, че един от най-сериозните си ходове бизнесменът от Дубай ще нанесе с пешка. Оказва се, че човекът зад обиколките на Борисов из страната, станала известна с нарицателното "Севда ТВ" - Севделина Арнаудова, е била чест посетител в офиса на Божков.

Но ако до момента всички обвинения на хазартния бос бяха активно отхвърляни от всички, този път думите му бяха потвърдени от самата Арнаудова. В опита си да се защити, пиарката всъщност призна, че е посещавала офиса на Божков, а и на други бизнесмени... оттук нататък историята и версиите й започнаха да се оплитат, а въпросите изникват един след друг.

Служебни или лични са били разговорите й с Божков? Самата тя първо заяви, че като пиар и политически съветник всичките й срещи с бизнесмени са били служебни. Но тук възниква въпросът защо като пиар на премиера Арнаудова се е срещала с бизнесемени в техните офиси? Защо вместо с медиите тя разговаря с бизнесмени и какво точно се обсъжда на тези срещи? Кои са другите бизнесмени, с които Арнаудова се е виждала по служебни причини?

След това обаче самата тя обяви, че има и други срещи с Божков, които са лични и са останали извън обсега на медиите. На тях са присъствали нейни приятели, членове на семейството й, съпругът й. Ако те са били лични, знаел ли е премиерът, че един от политическите му съветници е имал вземане-даване с един от най-големите играчи в хазартния бизнес?

Защото става ясно, че Божков е имал предложение към Арнаудова, което по думите й тя е отхвърлила. Наистина ли хазартният бос "си е харесал" Арнаудова, както обяснява премиерът и затова я напада или държи доказателства за твърденията си - все още не е ясно. Чакаме да разберем ще подкрепи ли думите си с документи, снимки, записи - нали всички твърдят, че срещите при него се докуменитрат.

Тук възниква и въпросът защо пиарката на Борисов не е сигнализирала властите, ако е имало заплахи към нея или опити за рекет/подкуп? Арнаудова тепърва ще трябва да дава обяснения и за това как се е сдобила с имотите си.

Колкото до премиера - има реална опасност съвсем скоро да изпадне в ситуация на цайтнот. Ако появилите се в най-подходящия момент разкрития за имотите на Арнаудова се окажат верни, Борисов ще трябва да се справя с последиците от втори "Апартаментгейт". Веднъж успя да събере отломките и да избута победата, но този път ситуацията е по-различна. Цветанов вече не е в отбора му, а се готви за нов проект. С мераци за политическа кариера е явно и Божков, който вече прави социологически сондажи за подкрепа на евентуален проект.

Въпросът сега е какъв ще е следващият ход на Борисов? Ще се раздели ли с някоя от фигурите на дъската в опит да се спаси от матиране? Ще се хвърли ли в контраатака или ще се опита да "избяга" с предсрочни избори? Въпросът е и дали независимият арбитър на тази напрегната партия шах в лицето на прокуратурата най-накрая ще се самосезира и ще започне да проверява твърденията на Божков и останалите замесени в скандала?

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!