Съболезнования към семейството на акад. Стефан Воденичаров

14:35, 09 юни 20 25 2938 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования към семейството на академик Стефан Воденичаров. "Бог да прости академик Стефан Воденичаров. Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките му", написа той в профила си във Facebook.

Държавният глава Румен Радев също изказа съболезнования на семейството и близките на акад. Стефан Воденичаров по повод неговата кончина.

„С дълбока тъга се разделяме с едно от утвърдените и уважавани имена в българската наука - изследовател с безспорен авторитет, носител на множество престижни български и международни отличия“, се казва в съболезнователното писмо на президента Румен Радев до семейството и близките на акад. Стефан Воденичаров. „Ще запомним акад. Воденичаров като далновиден и всеотдаен човек, посветил се с цялото си сърце на развитието на науката и благоденствието на българския народ“, казва още президентът. 

„С дългогодишната си изследователска дейност акад. Стефан Воденичаров заслужено си завоюва професионален авторитет и уважение не само сред българската научна общност, но и извън пределите на страната. Ще го запомним като достойна личност, посветила се на науката и вложила знания, опит, сили и енергия за просперитета на обществото ни", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

"Загубихме изтъкнат учен, допринесъл с дейността си за развитието и престижа на България. Загубихме човек с активна гражданска позиция и с мисъл за другите и общото ни бъдеще", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Кончината на акад. Стефан Воденичаров е загуба не само за научната общност, а и за цялата българска общественост. Поклон пред яркото му присъствие и активна роля в социалните процеси", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

И председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов изрази съболезнования по повод кончината на академик Стефан Воденичаров, съобщиха от кабинета му.

"Скърбя дълбоко за загубата на акад. Стефан Воденичаров. Напусна ни един блестящ учен и радетел за просперитета на България. Загубих предан приятел, добър човек, който се раздаваше с безгранична любов към всички. Ще ми липсва неговото присъствие, неговата компания, в която съм се обогатявал и осмислял своя живот. За всичко това ти благодаря, приятелю. Ще ми липсваш много!", посочваВежди Рашидов.

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) също отдаде почит на българския акад. Стефан Воденичаров. „Посрещнахме с прискърбие новината за кончината на академик Стефан Воденичаров, председател на БАН 2012-2016 г. и член извънработния състав на Македонската академия на науките и изкуствата, световноизвестен учен, голям човек и рядък приятел, чиято прегръдка беше по-силна, отколкото физическата сила на човек позволява“, заяви академик Владо Камбовски по повод смъртта на Воденичаров.

Според него академик Воденичаров има неизмерим принос за разбирателството между македонските и българските учени и двата народа. "Като честен приятел и привърженик на взаимното македоно-българско сътрудничество и приятелство, Воденичаров активно е бил ангажиран в много области на задълбочаването им", подчерта той.

Камбовски сподели за последното телефонно съобщение преди два дни от болнично легло на академика: „Скъпи приятели, да сте живи и здрави, да се видим и прегърнем! Стефан“. То било отговор на неговите поздрави от името на колегите председатели на МАНУ с пожелания за възстановяване и със "самозаблуждаваща вяра в изцелението на искрената приятелска подкрепа в борбата с неизбежността".

„Стефан имаше сила, дължаща се на неговото великодушие и визионерски дух, да приема всички атаки смирено и с разбирането, че те са родени в определен културен и политически контекст и отношения и че най-добре можем да им отговорим, ако работим върху съществени промени на обществената среда, от която произхождат“, допълва северномакедонският академик, пише БГНЕС.

„Акад. Воденичаров имаше всички най-висши добродетели на човек, който претворява известната идея на Айнщайн, че съществуването на минало, настояще и бъдеще е обикновена илюзия, тъй като и трите са едно“.

Основната му житейска мисия, подобно на тази на всеки учен, допълва Камбовски, е била да работи върху духовността на своя народ, да бъде социално активен, просветляващ и да съдейства за развитието на държавата. 

По-рано Българската академия на науките (БАН) съобщи, че на 8 юни, на 75-годишна възраст, е починал академик Стефан Воденичаров. Поклонението ще се състои на 11 юни, четвъртък, от 11:00 часа в Големия салон на БАН.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама