Почина акад. Стефан Воденичаров

09:36, 09 юни 20 25 2335 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес, на 75-годишна възраст, почина видният български учен и общественик академик Стефан Воденичаров, съобщи БГНЕС. Акад. Воденичаров е бивш председател на Българската академия на науките (БАН).

Кой е акад. Стефан Воденичаров?

Роден е на 1 септември 1944 г.Бил е зам.-директор и ръководител научна секция „Технологии и системи за защита” в Института по металознание, съоръжения и технологии “Акад. Ангел Балевски” с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) към БАН.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър.

Доктор, доцент, професор, академик – Стефан Воденичаров е бил ко-директор на 2 работни срещи на НАТО за върхови научни изследвания, бил е председател на Организационния комитет и домакин на 9 международни конференции; член на организационни и програмни комитети и ръководител на секции на 36 научни форума в чужбина и България. Участвал е в редица експертни органи у нас, като Съвет за образование и наука към Президента на Република България; Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Междуведомствен съвет по въпросите на военно промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет.

Стефан Воденичаров е участвал и в много международни експертни органи - представител на България в дейността на NATO Research and Technology Organization; Участие в дейността на NATO Industrial Advisory Group; Член на R&T Commission, AeroSpace and Defence Industries Association of Europe;

Представител на България в Land group 9 – NATO; Оценител на III и IV Рамкови програми на ЕС; Експерт на Международната Агенция за Атомна енергия.

Стефан Воденичаров е награждаван многократно в редица области и за различни постижения: Орден „Стара планина“ – най-високото държавно отличие; Почетен медал на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – I степен с мечове за заслуги към отбраната на Страната; Почетен знак „Марин Дринов” за значителни заслуги към БАН; Свидетелство за записване в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство; Кръст на Главен офицер на суверенния орден на Малта; Член на Македонската академия на науките и изкуствата; Почетен гражданин на София; „Доктор Хонорис Кауза” на Технически университет - Варна; Почетно звание „Следовник на народните будители“ от Съюза на народните читалища; Почетен знак за лидерски принос в духовността от Институт по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“; Голямата награда на Българска Стопанска Камара за постигнати резултати, позволяващи създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност и много други награди.

Екипът на TOPNOVINI.BG  изказва съболезнования на семейството му. Поклон пред паметта му!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама