„Хора и улици“: Големите тайни на най-късата уличка в София

11:00, 09 юни 20 / София 25 7417 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова


Снимка: Юлиан Тодоров

Само няколко секунди могат да бъдат достатъчни, за да пропуснете най-късата пешеходна уличка в София. Ул. „Малко Търново“ е само 60 м. и служи като таен път между Градската градина и северната част на центъра. Всъщност мястото дори не прилича на истинска улица, а по-скоро наподобява тунел със стръмни стълби, „притиснат“ от високите сгради наоколо. Заради тази своя фотогеничност може би и е една от улиците, която столичните младоженци избират за първата си сватбена фотосесия. А всеки с профил в социалните мрежи би ѝ посветил поне един пост или стори.

Истината е, че много софиянци ползват ул. „Малко Търново“ всеки ден, но малцина от тях знаят, че крачат по най-късата столична уличка. За да промени това, миналата година общината изготви план за реновиране на пространството с цел да се превърне в емблематичен символ на града. Извършено е обновление на захабените настилки, ново осветление и почистване на фасадите.


Снимка: Юлиан Тодоров

По следите на най-старата кръчма в София

Като от филм

Като излязла от сцена от филм, ул. „Малко Търново“ пази спомена за София през всичките ѝ трансформации. В годините след Освобождението пространството е било оформено от три сгради – Челеби джамия, конакът и часовниковата кула. Всъщност кулата, която се е намирала на ъгъла с ул. „Московска“, е била подобна на запазените такива във Враца и Трявна, но по-красива!

И именно заради нея дълго време улицата е носила и името „Часовникарска“. Тя функционира до началото на 20 в., когато заради часовникарския еснаф, който твърди, че вреди на бизнеса, кулата е премахната. А премахването ѝ предвещава оформянето на бъдещия пл. „Александър I”.

Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен


Снимка: Юлиан Тодоров

Общото между цар Борис III и ДС

Хрумвало ли ви е някога да търсите общото между цар Борис III и Държавна сигурност? Е, ще ви изненадаме, че такова има. И това е именно ул. „Малко Търново“.

Сред най-емблематичните места на улицата е легендарният бар „Луна“ - носят се легенди, че това е било най-любимото място на цар Борис III. Дали това наистина е така, не се знае. Но предвид, че това е барът, който се намира най-близо до двореца му, е логично негово величество да се е отбивал вечер там. За това свидетелства и неговата дъщеря – княгиня Мария Луиза, която споделя, че легендата всъщност… не е легенда.


Снимка: Юлиан Тодоров

Точно срещу бара обаче има една врата, която крие мрачна тайна. Най-късата уличка е била избрана и от Държавна сигурност, която се е помещавала  в една от сградите там – днес това е сградата на държавната агенция „Архиви“. И до днес се носят легенди, че желязната врата там води към подземията на „Московска“ 3, които са били използвани за задържане и разпит. Всъщност именно това е и най-голямата тайна на уличката – вратата, пред която всички преминават, но никой не знае какво се крие зад нея.  Любопитно е, че всички свързват сградата със социалистическия период, но тя всъщност е построена през 30-те години и е била офис на италианска застрахователна кампания.

Това обаче са различни периоди. Когато цар Борис III евентуално е посещавал бар "Луна", не е подозирал, че някога ще има комунистическа Държавна сигурност.

Най-старото нещо на „Малко Търново“ обаче се простира далеч по-назад във времето. Когато поставят жълтите павета в горния край на улицата, откриват останки от древно селище от 5-ото хилядолетие преди Христа. София обаче е древен град и тази находка не е особено учудваща.


Снимка: Юлиан Тодоров


Снимка: Юлиан Тодоров

Снимка: Юлиан Тодоров

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:55, 09 юни 20

Дали улица " Три уши " не е по къса ????

2 Анонимен 16:30, 09 юни 20

"Три уши" е по-късна, но е с движение на автомобили... А "Малко Търново" е най-късата пешеходна.

3 Анонимен 20:19, 09 юни 20

Три Уши е доста дълга улица. Не е само частта между колелото на петицата и телус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама