СБЛЪСЪК: Борим ли ефективно корупцията?

11:00, 28 май 20 / Сблъсък 25 2600 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

Темата за борбата с корупцията периодично занимава депутатите. Днес тя е на дневен ред заради представянето на доклада на КПКОНПИ за 2019 г., в който комисията отчита свършеното за този период в областта на противодействието на корупцията. Очаквано това предизвика поредния спор в парламента.

По темата TOPNOVINI.BG представя позицията на депутатите от ГЕРБ и БСП Спас Гърневски и Кръстина Сидорова.

 

                  

Според народния представител от управляващите Спас Гърневски с работата си КПКОНПИ е започнала да затваря „много кранчета“. Той припомни, че антикорупционният закон е силен и работещ и е бил подкрепен от всички освен БСП. „Основното им виждане да има такъв закон беше той да не е под егидата и контрола на парламента, където са всички политически сили, а  да бъде придатък на президентската институция. „Тогава се чудих аз лично за себе си защо. Следващите две години обаче ми обясниха“, подчерта Гърневски.

Според него ако надникнем в българските арести за последните две години, ще видим, че там са най-големите български олигарси – тези с несметни богатства, със замъци, яхти, острови, самолети. „Издирвахме ги по Европа и света. Един е в Дубай, друг е в Белград. Крупни олигарси с милиарди, смъкнати от кожата на този народ. Целта на колегите от БСП е тези олигарси да бъдат под крило, тъй като те произтичат и са производни на БКП и Държавна сигурност“, каза още той.


Снимка: CanStockPhoto

Кръстина Сидорова от БСП обаче е на мнение, че няма ефективна борба с корупцията. Тя подчерта, че доказателства за това има всеки ден и припомни факта, че международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ постави България на 74-то място по индекс на корупция, което ни отвежда на дъното на ЕС. Според нея страната ни все още не е постигнала стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. „Какво ви говори това? Няма ефективна борба с корупцията“, категорична е тя.

Според Сидорова продължава и тенденцията за съществено разминаване на очакванията на обществото и успешните резултати на дейността на комисията. „Защото, убедена съм, че и вие всеки ден чувате за сигнали за корупция, които не получават резултат и разследване“, посочи тя.

9 коментара
Анонимен 11:33, 28 май 20

НЕ!

Оля Петрова 11:35, 28 май 20

То пък една борба пада...

Анонимен 11:35, 28 май 20

Имало е и ще има докато свят светува.

Илчо Пееев 11:36, 28 май 20

Който може си краде, защо пък не

Ива Наскова 11:36, 28 май 20

Вие като не можете ви е яд или какво

Борката Овчаров 11:37, 28 май 20

Тези само си чешат езиците, а ние ги храним и седим гладни.

Споко Стоилов 11:37, 28 май 20

Все мрънкачи сте се събрали...Нали от някъде трябва да се почне... Като спрете да давате по 20 лева на катаджията, тогава може да говорите за корупция

Лало Енев 11:37, 28 май 20

Каквото и да напишете, те пак ще си крадът за съжаление!

Анонимен 14:35, 28 май 20

ще изгонят олигарсите, които ще си направят задгранично правителство в някое свободно емирство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!