СБЛЪСЪК: „За” и „против” изграждането на нова сграда за детската болница

12:00, 27 май 20 / Сблъсък 25 2421 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

България е единствената страна в Европейския съюз без обособена детска болница, която да събере всички необходими звена под един покрив, вместо да разкарва болните деца между отделни здравни заведения. През април здравният министър подписа договор за строителството на болницата, като предвидената сума е малко над 90 млн. лева. Идеята на правителството е за новата болница да се използва недовършената сграда, която се намира на територията на столичната „Александровска болница”.

От самото начало въпросът с бъдещето на детската болница се върти около това трябва ли да се използва недовършената сграда или е по-добре за целта да бъде построена изцяло нова. В последните дни казусът има ново развитие. Президентът Румен Радев подкрепи гражданското движение, настояващо лечебното заведение да бъде построено от нулата, а не върху изоставен строеж на 40 години. Министър Ананиев обаче е категоричен, че повод за недоволство няма.

Удачно ли е за националната детска болница да се използва стара сграда? По темата TOPNOVINI.BG представя становището на инициативата „За истинска детска болница” и мнението на арх. Весела Хаджистоянова, която е проектант на лечебното заведение.

 

Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ настоява новата педиатрия да бъде построена при спазване на всички процедури по изграждане на концепция, проектиране и строеж.

От инициативата са на мнение, че строежът в двора на Александровска болница е физически и морално остарял и потенциално опасен и са категорични, че българските деца заслужават модерна, високотехнологична и съвременна детска болница.

Те правят паралел със сградата на ИПК Родина, която беше съборена в края на миналия месец заради конструктивни и функционални дефекти и посочват, че същите има и скелетът, към който сега се опитват да пригодят бъдещата национална педиатрия.

Не трябва децата да се нагаждат към един изоставен 40-годишен строеж, а трябва да се построи болница, която да отговаря на всички съвременни изисквания и на нуждите на нашето общество. За същите пари България може да има съвременна, прекрасна детска болница, коментира Цвета Брестничка от инициативата.

Снимка: CanstockPhoto

Конструкцията на бъдещата детска болница, чийто недовършен строеж се намира в карето на Александровска болница, отговаря на всички съвременни изисквания за болнично заведение, като отговаря и на земетръсните и на противопожарните условия, заяви арх. Весела Хаджистоянова.

По думите й сградата е проектирана да бъде с модерни операционни, стаи за майки с малки деца, като ще се обхванат всички видове детски болести.

Според нея говорещите по темата са хора без проектантска и конструктивна грамотност, а и не са добронамерени. Болницата е напълно способна да изпълни задачите, за които е предназначена, смята архитектът.

Всичко е премислено и продиктувано от бъдещите ползватели…Всичко, което трябва да бъде включено в една съвременна болница, е предвидено... Ако този строеж се провали сега, не може да бъде съборен освен с чоплене. Взривяването не е възможно“, посочва още тя.

7 коментара
Анонимен 12:24, 27 май 20

Разбира се, че съм "За", не може една гробница да се пребоядиса и хоп да заприлича на модерна болница!

Анонимен 15:31, 27 май 20

За, разбира се. Всеки, който мисли за детето си (или за бъдещото си дете), ще е на това мнение!

Иво 15:32, 27 май 20

Тази болница е едно от малкото хубави неща, които ще останат след това правителство...

Лиляна Емилова 15:33, 27 май 20

Аз като майка, която е обикаляла по нощите с болно 5-годишно дете и е била прехвърляна от болница в болница от незаинтересовани лекари, съм абсолютно За създаването на такава болница. А всяко ново нещо, трябва да започне от нулата. Така че да строят наново и то бързо!

Камен 15:34, 27 май 20

Против! Защо да строим наново нещо, което вече имаме построено до някаква степен?!?!?!??!

Анонимен 15:35, 27 май 20

Ако специалистите твърдят, че строежът си е нормален и здрав, за какво тогава да строим наново? Пак някой да вземе едни пари...

Анонимен 18:16, 27 май 20

Вижте си въпроса, сложили сте арх Хаджистоянова при бутона "против", а в гласуването "ЗА" означава, че сме за използването на сградата (нейното професионално твърдение), става объркване, хората пишат че са "ЗА" нов строеж и натискат, че са "ЗА" използване на стария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!