Поглед назад: Панайот Волов - апостолът, който не трябва да забравяме

08:00, 26 май 20 / Поглед назад 25 8770 Шрифт:
Автор:

На 26 май 1876г. загива революционерът Панайот Волов. Той се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание. 

Волов е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание

Панайот Волов е роден на 23 януари 1850 година в Шумен. Майка му и баща му са занаятчии в село Ченгел, където революционерът учи няколко години в местното училище. Завършва класно училище в Шумен, а след това продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев благодарение на богатия си роднина Маринчо Бенли.

Месеци преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев, Волов е принуден да се върне в родния си град заради заболяване. В Шумен той става главен учител, а по-късно и директор на класно училище, като участва активно и в дейността на местното читалище.

През 1874 година е първият му досег с революционната дейност. Тогава той води на обиколка с разузнавателна цел руския полковник Георгий Бобриков, за да скицира укреплението на Шумен и крепостта Преслав. Малко след това Волов е избран да ръководи Шуменския частен революционен комитет и заминава за Букурещ, където се провежда общо събрание на БРЦК.

Снимка: Уикипедия

Обикаля шуменските селища под прикритието на училищен испектор, за да изгради комитети в 14 населени места.

Заради участието му в острия конфликт между местните младежи и европейските инженери, строящи жп линията Каспичан-Шумен-Ямбол, е арестуван и хвърлен в затвора. Там прекарва няколко месеца, след което отново заминава за румънската столица.

Определен е за един от апостолите на Старозагорското въстание, като действа в Ловешко и Троянско. След като въстанието е неуспешно той става един от учредителите и основни дейци на Гюргевския революционен комитет. Избран за главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски. Двамата създават десетки революционни комитети.

Заради конфликт с ръководството отстъпва първото място на Бенковски и инициира общо събрание на комитетите от окръга в местността Оборище, близо до Панагюрище.

Панайот Волов е сред апостолите, които вдигат на бунт местните в Панагюрище при избухване на въстанието. Формира и оглавява чета, с която обикаля Копривщица, Клисура, Карлово, за да окаже помощ на въстаниците.

След разгрома на Априлското въстание той се отправя отново към Румъния заедно с Георги Икономов и Стоян Ангелов. След предателство Волов е ранен и при опит да преплува река Янтрайкрай Бяла се удавя на 26-годишна възраст.

Къща музей "Панайот Волов"

Домът му в Шумен е превърнат в музей и е направена възстановка на стаите в оригиналния им вид.

В специално построена експозиционна зала са изложен документи, снимки и предмети, разкриващи живота на великия българин и дейността му, като апостол на IV революционен окръг по време на Априлското въстание.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Един българин 09:33, 26 май 20

Поклон!!!!

2 Христо П. 09:35, 26 май 20

Браво Топновини, че не позволявате имената на такива достойни българи да потънат в забрава!!

3 Людмила Герова 15:35, 26 май 20

Ако може да се съжалява за времето около априлското въстание, то е че цветът на българската нация е унищожен. Волов е сред най-интелигентните. Бенковски е буен и нетърпелив.Дали не можеше да се избегне това клане? Яна Язова го подсказва в "Бенковски"...

4 Радиана Иванова 21:51, 26 май 20

Поклон ! Благодаря Ви че поддържате паметта на героите жива !

5 Анонимен 17:00, 20 апр 21

Поклон.

6 Соня 16:56, 12 яну 23

Това се казва мъж защото слага сегашните момчета в Джоба си

7 Соня 17:16, 12 яну 23

А и сегашните управляващи

8 Соня 13:27, 13 яну 23

Поклон пред паметта му

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама