Къща музей „Панайот Волов” в Шумен отбелязва 50-годишнина

14:43, 06 юни 16 / Култура 25 2090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 7 юни от 17.30 часа с тържество ще бъде отбелязан юбилеят на къщата музей „Панайот Волов” в Шумен.

„Половин век в святото място на Шумен” е презентацията, посветена на историята на къщата музей – инициатор за нейното създаване е Иван Ангелов Поповски.

Като първи уредник на музея той работи на обществени начала. Създава и първата експозиция, която е била уредена в дома на шуменския апостол. През 1976 година е построена и открита и специалната зала за фотодокументалната експозиция, уредена от следващия уредник на музея Богдан Братоев.

Ще бъде показана и обновената експозиция на къщата музей. Там ще бъде представянето на новата книга „Възрожденският Шумен“, посветена на 165 г. от рождението на Панайот Волов, 140 г. от Априлското въстание и 50 г. дом-музей „П. Волов“ – Шумен.

Дейностите по реновацията и изданието са реализирани със собствени средства и след защитен проект пред Министерството на културата.

Ще има и богата поздравителна програма от партньорски организации – приятели на музея. Сред тях са деца от ЦДГ „Конче Вихрогонче”, които ще изнесат патриотични изпълнения пред гостите на музея. Учебното заведение е дългогодишен партньор на къщата музей и заедно пресъздават традициите и славното минало на Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама