Копривщица отбелязва 144 години от Априлската епопея без възстановка

13:12, 01 май 20 25 2861 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

За първи път от 94 години град Копривщица осъмна пуст на 1 май, съобщава bTV.

От близо век местните отдават почитта си към героите на Априлското въстание с историческа възстановка, наблюдавана на живо от българи от цялата страна.

Как оцеляват музеите по време на криза?

Тази година на Моста на свободата първата пушка няма да гръмне, а единствено на площад „20 април“ има трибагреник, положени цветя и името „Копривщица“, изписано с венци. Тази година историята на Априлското въстание разказва единствено щабът на бунтовниците.

„Тук в историческите априлски дни на 1876 г. са заседавали Тодор Каблешков, Панайот Волов, хилядникът на копривщенските въстаници Найден Попстоянов. Решавали са бъдещето на България“, разказва директорът на музеите Кунка Неделчева.

Поглед назад: Апостолите на Априлското въстание

Развети знамена на площада няма. Трибагрениците са свити в домовете на копривщенци. Така вместо за историческа възстановка, местните днес се срещат на пазарен ден. Затворени са хотелите и къщите за гости.

В Панагюрище официалните чествания също са отменени заради извънредното положение. В града беше отслужена само заупокойна панихида в историческия храм „Свето Въведение Богородично“. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама