Поглед назад: „Знаем да мрем за свободата на отечеството си“

08:00, 20 апр 22 / Поглед назад 25 13008 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В разгара на Априлското въстание хиляди смели българи, макар и слабо въоръжени, се обединяват около фигурите на своите апостоли. 

Според плана, изработенен от Гюргевския революционен комитет, състоящ се от млади, решителни дейци с революционен опит, българските земи са разделени на 5 революционни окръга. Така в началото на 1876 г. „апостолите“ се отправят към определените им окръзи. Далеч не цялото българско общество обаче, възприема революционната тактика. Някои се плашат от кръвопролития, други не вярват, че българите сами могат да се освободят.

Снимка: Wikipedia

Търновският огръг е с център Горна Оряховица, а главен апостол е Стефан Стамболов с помощници Христо Караминков (Бунито), Иван Панов Семерджиев и Георги Измирлиев. Стамболов се прехвърля в окръга в края на януари 1876 г. Първоначално се установява в Горна Оряховица, а впоследствие – в Самоводене, откъдето координира подготовката на въстанието в района между Търново и Русе.

Той се заема с агитацията на населението, подбора на въстанически ръководители (които разгръщат енергична дейност в Габровско, Севлиевско, Горнооряховско, Тревненско), събирането на парични средства и стратегическото планиране на въстанието, но усилията му за въоръжаване на населението остават без особен успех.

При вестта за преждевременното избухване на въстанието в Панагюрски окръг Стамболов проявява колебание и забавя нареждането си за въстание в Търновско. Надеждата, че ще успее да проведе съвещание на революционните комитети е провалена от турските власти. Все пак тук въстание избухва, макар и не в предвидения мащаб. Сформирани са няколко чети, една от която е на поп Харитон, водила 9-дневно сражение в Дряновския манастир.

Знамето на въстаниците от Горна Оряховица с лозунга „Свобода или смьрть“, снимка: Wikipedia

Сливенският окръг е оглавен от главен апостол Иларион Драгостинов с помощници Стоил войвода и Георги Обретенов. Подготовката за въстание там е слаба. Между самите апостоли има противоречия относно тактиката, а и местните комитети настояват за четнически действия. Иларион Драгостинов и помощникът му се заемат да възобновят разстроения след неуспешното въстание през 1875 г. Сливенски частен революционен комитет, да укрепят организацията, като привлекат старите съмишленици и подготвят нови, верни на делото хора.

Иларион Драгостинов заминава за Ямбол и се среща с Георги Дражев. Обикаля с Георги Обретенов села и призовава народа към бунт. В прокламацията си от 4 април 1876 г. пише: Днес е най-сгодния случай да въстанем. Дерзайте да се съберем под левското кръстно знаме и да докажем на тиранина-турчин, че знаем да мрем за свободата на отечеството си“. Той прави опити да се свърже с апостолите от другите окръзи, за да съгласуват бъдещите си действия.

В разгара на приготовленията идва вестта за избухване на въстанието в IV-ти Пловдивски революционен окръг. В навечерието на въстанието турската власт извършва редица арести и само най-смелите последват четата на Иларион Драгостинов и Георги Обретенов. Въстание в истинския смисъл в Сливенско няма -  след тежки боеве, четата, която апостолите съставят, е обкръжена и разбита.

Третият окръг - Врачанският, е начело с главен апостол Стоян Заимов с помощници Никола Обретенов, Георги Апостолов и Никола Славков. Липсата на оръжие и на координация обаче се оказва решаваща. Въстанието не избухва там поради големия брой турски войски, съсредоточени в региона.

Най-организирано действат апостолите в Четвърти окръг - Пловдивския. За главен апостол е избран Панайот Волов с помощник Георги Бенковски, а по-късно като помощници са привлечени Георги Икономов и Захари Стоянов. На общото събрание на комитетите от Четвърти окръг, проведено в местността Оборище на 14 април,  се уточнява плана за въстанието и се решава то да избухне на 1 май. Също така Волов отстъпва на Бенковски ролята на главен апостол. 

В хода на въстаническите действия Бенковски се проявява като смел пълководец. След получаването на Кървавото писмо на Каблешков от въстанала Копривщица, той веднага вдига и Панагюрище на оръжие. Сформира прочутата Хвърковата чета, с която обикаля близките села, за да ги вдигне на бунт. Сред най-известните ѝ прояви са участието в сраженията при село Петрич и подпомагането на въстаническия лагер на връх Еледжик.

Четата обаче не може да е навсякъде, а скоро редовна турска армия потушава по кървав начин въстанието. Първи падат Стрелча, Клисура, а след четиридневни сражения – и Панагюрище. Трагична е съдбата на Батак, където потушаването на въстанието е придружено с масови кланета. В Перущица Кочо Чистеменски и Спас Гинев убиват целите си семейства, за да не попаднат живи в ръцете на врага. След погрома на въстанието, Бенковски се отправя към Златишко, но скоро четата е разпусната. Заедно с малка група другари главният апостол се озовава в Тетевенския балкан, където е предаден от един овчар.

Софийският окръг, на практика само планиран, е с апостоли Никола Обретенов и Никола Славков. На 24 януари 1876 г. Никола Обретенов и Георги Апостолов преминават река Дунав при Оряхово и се отправят към Враца. Отчитайки обстановката там, решават да се върнат в Румъния, за да купят оръжие и при избухване на въстанието да го донесат с чета във Враца. С помощта на Крайовския частен революционен комитет закупуват оръжие и муниции, а големият родолюбец Христо Ботев пламенно се заема с организирането на четата. 

На 20 май, при неизяснени обстоятелства, Христо Ботев пада убит. След смъртта на войводата си, четата се разпада на групи, които са унищожени една по една. По същото време с Ботевата чета през Дунав минава и от четата на Таньо Стоянов, която след героичен поход е унищожена.

С разгрома на двете чети Априлското въстание фактически завършва. Близо 80 селища са изгорени, убити са около 30 хиляди жени, деца, мъже. Въпреки че е неуспешно, въстанието представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение и намира силен отзвук в Западна Европа. 

Турски войски в българско село след въстанието, снимка: Wikipedia

   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама