САЩ дариха средства за закупуването на диагностична техника в България

17:37, 30 апр 20 / Политика 25 2809 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Посолството на САЩ в София съобщи, че правителството на САЩ е дарило средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Нашето дарение на модерна диагностична техника за COVID-19 за България ще помогне за предотвратяването на разпространението на COVID-19 посредством точно и бързо тестване. Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство“, заяви посланик Херо Мустафа.

Рязък скок на жертвите от коронавирус в САЩ

България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на МААЕ. В отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на тази изключително бърза и надеждна диагностична техника за COVID-19.

Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19. Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).

Полмеразната верижна реакция в реално време открива наличието на специфичен генетичен материал от всеки патоген, включително и вирус, който прави възможно идентифицирането на SARS-CoV2 в рамките на часове. RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус. Съединените щати са горди с подкрепата си за този важен начин на мирно използване на ядрената технология в борбата с глобалното предизвикателство за диагностициране и неразпространение на COVID-19.

Н.В. Цар Симеон II дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50 000 лева

В допълнение на RT-PCR оборудването, България ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби.

По-специално комплектът съдържа: лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване /надграждане на молекулярно диагностициране (термоциклични шкафове, шкафове за биобезопасност и PCR, малко оборудване като центрофуги, вихрови тръби и други); и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Комплектът формира своя собствена лаборатория. Този комплект, без консумативите, може да се използва безсрочно. МААЕ си сътрудничи с Центъра за инфекциозни и паразитни болести по организиране на международната доставка на оборудването.

Това е поредното дарение от страна на правителството на САЩ за България в борбата с COVID-19. Посолството на САЩ е партньор в инициативата „Обединени срещу COVD-19“ заедно с Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара в България, които събраха вече почти един милион лева дарения за български болници, граждански организации, обществени центрове и организации, свързани със социалното предприемачество.

САЩ ни дават 500 000 долара за борбата с коронавируса

Посолството на САЩ подкрепя също така инициативата Standing Together на Фондация „Америка за България“, която осигури 50 000 лева за доброволчески дейности в различни населени места в България. На 16 април правителството на САЩ отпусна 500 000 долара на България за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Американското правителство осигури и 6500 теста за COVID-19 на българския Център за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия. Освен това американски компании и неправителствени организации подкрепят българските общности като даряват средства, тестове, храна, напитки, медицински консумативи, софтуерни продукти и технологии и други. 

Снимка: МВнР

Междувременно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие посланика на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от МВнР.

„Българското правителство се справя невероятно в борбата с коронавируса и благодарение на предприетите противоепидемични мерки успявате успешно да потискате кривата на разпространението“, каза посланик Мустафа.

Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

Тя благодари и на служителите на Министерството на външните работи, които в денонощен режим и в реално време информират всички акредитирани в София дипломатически мисии за мерките, които се вземат от българските власти по повод пандемията, като дават информация и по всякакви запитвания на посолствата. „Вашите хора отговарят на над 100 въпроса дневно, отправени от дипломати. Страхотни са“, каза посланик Мустафа.

Министър Захариева отбеляза помощта на Държавния департамент и на Американската агенция за международно развитие на САЩ, които дариха на България 500 000 долара за помощ в борбата с коронавируса. Посланик Мустафа заяви на срещата, че САЩ ще предоставят още медицински материали. „Благодаря на САЩ за подкрепата, която оказват на България по време на тази криза“, каза министър Захариева.

Студентските бригади в САЩ са отложени

Българският първи дипломат и американският посланик бяха единодушни, че отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса, трябва да става поетапно, за да се избегнат рискове от още по-голямо разпространяване на болестта. В тази връзка и по повод интереса на много български студенти към програмата „Work and Travel“, посланик Мустафа заяви, че студентските бригади към момента не са отменени, а само отложени, като посолството ще информира обществеността, щом бъде взето решение.

Министър Захариева и посланик Мустафа обсъдиха широк кръг въпроси от международния дневен ред, като отделиха и специално внимание на положителните стъпки по отношение на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и на борбата с дезинформацията. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама