САЩ ни дават 500 000 долара за борбата с коронавируса

21:12, 16 апр 20 25 3759 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Американското правителство ще предостави на България 500 000 долара за борбата с COVID-19. На виртуален брифинг с медии по-рано днес посланикът на САЩ Херо Мустафа заяви, че е в постоянна връзка с правителството и оперативния щаб, предаде БНТ.

Новината беше обявена на страницата на Държавния департамент на САЩ. Все още се водят разговори под каква форма да бъде предоставена тази помощ, съобщи по-рано американският посланик на онлайн брифинг с медиите.

Това е безпрецедентно време за всички страни по света и нито една не може да се справи сама, подчерта Херо Мустафа. "Ние сме заедно в това изпитание - американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да помогнем на тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и Америка", каза посланик Мустафа.

Изследване: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април

Тя обяви подробности за съвместната работа на България и Съединените щати в борбата срещу COVID-19 в три отделни посоки - помощ от американското правителство, партньорство с неправителствения сектор и помощ от американския частен сектор у нас. Помага се там, където има най-голяма нужда.

"Вече сте чули, че тази седмица доставихме 6500 теста за коронавирус за Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА. И Съединените щати са много горди, че помогнаха на България с тези тестове", каза Херо Мустафа.

По друга инициатива с Фондация "Америка за България", Българският донорски форум и Американската търговска камара вече са събрани 800 000 лева в помощ за болници общински и социални центрове в цялата страна. Отделно американските фирми у нас предоставят ежедневно помощ под различни форми медицинско оборудване, софтуер, храна, автомобили. Посолството поддържа постоянна комуникация с правителството, генерал Мутафчийски и щаба.

Достигнахме 800 заразени с COVID-19

"Трябва да сте много горди с вашата страна, с лекарите, болниците, с всички доброволци и тези които работят в аптеките и на касите в супермаркетите. Трябва да сте горди затова как вие като нация се справяте с тази криза. И се надявам, че това ще продължи, че всички вие ще останете отговорни и ще продължите да спазвате ограниченията защото виждате резултатите", каза американският посланик.

Тя определи като фалшива новината, че вече е взето решение за отмяна на студентските бригади в Съединените щати тази година. Обяви, че датата за началото на програмата е отложена за сега за 11 май.

В зависимост от ситуацията с вируса обаче ще се обсъжда дали това ще остане окончателната дата.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама