Студентските бригади в САЩ са отложени

18:37, 29 апр 20 25 3420 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Студентите да охладят ентусиазма за бригади, САЩ отложиха тази програма и издаването на визи до 12 май, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV.

6000 студенти искат на бригада в САЩ

Тя обясни, че сезонните работници от България са около 50- 60 000 всяка година. „Те заминават сега на собствен риск и собствена отговорност, българското правителство не организира това“, уточни Захариева.

На 26 април вечерта от Амстердам в София пристигат майка, син и дъщеря от хасковското село Криво поле. Още в Нидерландия майката е била в тежко състояние със симптоми на коронавирус, а синът вече е проявявал симптоми. Външният министър е разпоредила проверка по случая и е разговаряла с посланика у нас.

Личните карти на почти 1 милион българи изтичат и част от тях със сигурност живеят в чужбина”, отбеляза още Захариева. Тя съобщи, че продължава работата с редица държави, от които българите с изтекли документи да могат да се приберат. Много страни вече са отговорили позитивно, сред тях са Франция, Германия, Гърция и Великобритания.

Снимка: БГНЕС

Външният министър припомни, че консулските служби работят само за спешни случаи, но от понеделник консулството в Берлин ще отвори врати.

Все още има българи в чужбина, които искат да се приберат. В началото на кризата беше много тежка ситуацията. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и сега ситуацията се нормализира. В момента в Русия има най-многа чакащи българи, които искат да се приберат. На 2 май организираме чартър за тях. Вече е доста по-спокойно", обясни Захариева. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама