СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

10:30, 30 апр 20 / Сблъсък 25 7719 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Ако някога са решавали споровете с юмруци, то днес това вече не е необходимо. Достатъчни са само думи. А кризата с корноавируса предизвика доста. Думи, имам предвид. Затова съвсем очаквано в рубриката „Сблъсък“ през април 2020 темите, на които обърнахме внимание, бяха свързани най-вече с извънредното положение и мерките, предприемани за борбата с вируса.


Снимка: CanStockPhoto

Безспорно най-широка дискусия предизвика темата със задължителното носене на маски. Ген. Венцислав Мутафчийски защити заповедта на здравния министър като подчерта, че такива са добрите практики в много държави. Той подчерта, че рестриктивните мерки, които държавата прилага, не се правят за забавление, а за да се ограничат щетите. Според д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, обаче носенето на маска на открити пространства, където няма струпване на хора, е безсмислено. „Вирусът не лети във въздуха“, подчерта медикът. Повече за задължителните маски може да прочетете тук.


Снимка: БГНЕС

Втората голяма тема на април бяха разходките в парковете. В момента в повечето градове такива са разрешени само на хората с деца до 12 години и кучета, както и на спортуващите по единично. Актьорът Мариан Бачев, който е баща на две дъщери – една на 12 и една на 13, обаче се почувства дискриминиран. „Толкова ли не могат да създадат обмислени правила, без това да води до дискриминация? Не че не сме свикнали де, ама... знаете за надеждата“, коментира актьорът. Йорданка Фандъкова обясни въведената мярка с това, че по Закона за закрила на детето до 12 години децата се смятат за деца.  „Това са децата, които ходят с родители. Ако трябва да сме честни, един 18-годишен младеж трудно ще излезе с майка си“, заяви тя. Целите коментари на Бачев и Фандъкова може да откриете тук.


Снимка: CanStockPhoto

Спорове предизвика и идеята за въвеждане на 50% български стоки в търговските вериги. От ВМРО бяха категорични, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика. Според веригите обаче увеличаването на асортимента от български стоки и отделянето на повече място за тях може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора, дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. По данни на Сдружението за модерна търговия от въведената мярка най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Повече по темата вижте тук.


Снимка: CanStockPhoto

В началото на април правителството стартира мярка за запазване на заетостта, станала популярна като схемата 60/40. Схемата предвижда държавата да поеме 60% от заплатите на служителите, както и осигуровките. За бизнеса остават 40%. Това също предизвика множество дискусии. Социалният министър Деница Сачева смята, че мярката е работеща. По думите й тя вече набира инерция и бизнесът е по-скоро доволен от нея. На противоположното мнение обаче е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото мярката има по-скоро медиен ефект отколкото реални и полезни резултати за бизнеса. Той е категоричен, че тя насърчава „стоенето вкъщи“ и е по-скоро синдикална мярка, насочена механично към запазване на работни места, вместо към реална помощ за бизнеса и обезпечаването на пазари от страна на държавата“. Как още се аргументираха Сачева и Симеонов вижте тук.


Снимка: БГНЕС

Освен коронавируса разнопосочни се оказаха и мненията относно провеждането на парада на 6 май. Въпреки че преди дни стана ясно, че в крайна сметка той няма да се състои, военният министър Красимир Каракачанов беше готов с няколко сценария за него. „Всеки ден и танкистите, и пилотите, и моряците си изпълняват задълженията. За тях няма да е проблем да покажат това, което правят и могат на Гергьовден. Това е Денят на българската армия“, заяви Каракачанов преди две седмици. От СДС обаче още тогава призоваха идеята за парад да бъде внимателно обмислена. „Провеждането му вероятно ще повдигне духа на нацията, но сега здравето ѝ е безспорен приоритет. Разходите, колкото и да са редуцирани, ще бъдат направени. Не е ли по-добре тези средства да се насочат към належащите нужди на хората с бели престилки и служителите на реда на първа линия“, посочват от партията в официална позиция. Още от темата може да видите тук.

Още актуални теми от месеца можете да откриете в категорията "Сблъсък".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама