СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ спирането на инвитро процедурите?

12:00, 24 апр 20 / Сблъсък 25 6226 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Със заповед на здравния министър бяха преустановени част от инвитро процедурите. Забраната предизвика смут между пациенти и лекари, допълнително за това допринесе и паралелното  възстановяване на имунизациите, плановите приеми в болниците, женските и детски консултации. Какви са мотивите на здравното министерство и защо лекари се противопоставят?

                                                                                                                    

От здравното министерство уточняват, че ограничението не обхваща вече започнали инвитро процедури. Дават възможност и за започване на терапии при жените с най-тежки репродуктивни проблеми. Те преустановяват стартирането на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години, преустановява се трансферът на размразени ембриони, вътрематочни инсеминации, изследване на стерилитет, свързан с мъжкия фактор, спира се и даряването на яйцеклетки. Изключение се допуска по отношение на хормонални стимулации за пациенти с изчерпан яйчников резерв и онкологични заболявания. 

Медицинският надзор по асистирана репродукция е дал положителна оценка на мерките в заповедта и отбелязва, че здравето на майката и бъдещето дете трябва да бъдат съхранени. Според проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски процедурата може да се отложи във времето, защото не е равна на детската ваксина, нито на наблюдението на бременните жени.

Д-р Калин Поповски, депутат от ВМРО смята обаче, че страната ни е с най-ниския прираст на населението и не е редно да се отнеме правото на двойките да имат деца.

„В България има сериозни репродуктивни проблеми, като 15% от семействата са без деца. Инвитро процедурите се финансират от самите семействата или от Фонд за асистирана репродукция“, уточнява той. Според него не е нецелесъобразно да се прекратяват новите дейности по асистирана репродукция, тъй като предварителната подготовка за блокиране на овулацията преди контролирания цикъл започва 2-3 месеца по-рано.

Предвид тежката демографска криза той предлага центровете по асистирана репродукция да започнат да работят при спазване на всички противоепидемични мерки.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама