Поглед назад: Кой е първият биограф на Апостола?

07:15, 24 апр 20 / Поглед назад 25 5115 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор
Портрет на В. Левски от Георги Данчов
Портрет на В. Левски от Георги Данчов

На 24 април 1848 г. в Плевен е роден математикът и картограф Георги Яковлев Кирков. Той завършва биографията на Васил Левски на 20 март 1882 г. – две години преди тази на Захари Стоянов, с което става първият биограф на Апостола на свободата.

Биографията е наречена “Василъ Левский (Диаконът). Черти от живота, деятельностьта и трагическата му кончина. По случай парастаса на 9-та му годишнина”. Според сведенията, Кирков не оставя името си върху ръкописа от скромност, а на следващия ден го раздава безплатно на ученици и граждани в София.

Снимка: Уикипедия, Студийна фотография на Георги Яковлев Кирков, направена от унгарския фотограф Йозеф Секели

На Георги Кирков е посветено изследването “Първият биограф на Апостола” от проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет и доц. Ружа Симеонова, директор на научния архив на БАН. По повод биографията проф. Стоянов казва следните думи:

"За мен той много по-добре се е справил от останалите биографи на Левски, защото му дава една изключително реалистична оценка. В биографията, написана от Захари Стоянов през януари 1884 година, Дякона е почти митологизиран, докато при Георги Яковлев Кирков е истински".

Поглед назад: „За народа той е нещо повече от Героя. Той е Светецът”

В биографията става дума още и за първия уредник на музея на Васил Левски в Карлово – Никола Славчев. Отделя се внимание и на събитията, свързани с градежа на паметника на Апостола, за които се говори и знае много малко. Строежът започва през август 1878 г. и продължава цели 17 години, като междувременно са откраднати доставените материали за градежа му. Инициативата за вдигането на паметника е на временния руски губернатор на София Пьотр Алабин. Негов помощник е именно Георги Кирков.  

Кирков е личност, която работи в различни области. Завършва средното си образование в град Николаев, където живее в прочутия пансион на Тодор Минков. По-късно в Санкт Петербург учи две години специалност физика и математика. Поради тежкия климат се премества в Одеса, където завършва висшето си образование. Работи като учител в гимназията на град Симферопол.

Завръща се в България по време на Руско-Турската война и работи в гражданска канцелария, участва в Учредителното събрание и изработването на Търновската конституция, става първият директор на Националната библиотека, директор на Държавната печатница и създател на Картографския институт у нас. Действителен член на Българското книжовно дружество (предшественик на БАН) от 1884 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама