Поглед назад: „За народа той е нещо повече от Героя. Той е Светецът”

07:30, 18 фев 22 / Поглед назад 25 8518 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

149 години безсмъртие не стигат, за да бъде оказана тази чест на Васил Левски, която му дължи целият български народ, за да ни има и да живее България!

Днес цяла България си спомня и повтаря заветите на Левски, чиито подвиг остава във времето. Подвиг, който трябва да помним и следваме и никога да не забравяме. 

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола. Детството на Левски не е леко. Баща му – Иван Кунчев умира рано и върху 14-годишния Васил пада отговорността да помага в изхранването на семейството. Започнал учението си в карловското взаимно училище, но под влияние на вуйчо си станал послушник и в продължение на три години обикалял из селата за да събира помощи за Хилендарския манастир, учил църковно пеене и богослужение. За кратко време имал възможност да продължи образованието си в Стара Загора, но след това приел монашеството в Сопотския манастир (1858 г.) под името Игнатий.

През пролетта на 1862 г. Васил Левски, по призива на Георги Раковски, се отправил за Белград, за да се включи в Първата българска легия. В Белград получил и бойното си кръщение и името Левски. След разтуряне на легията се завърнал в Българско и известно време учителствал в с. Войнягово, Карловско, а по-късно в добруджанското село Ени кьой. В началото на 1867 г., привлечен от поредното раздвижване на българската емиграция в Румъния, Левски се отправил за Букурещ и се свързал с Раковски. По негова препоръка бил избран за знаменосец на четата на Панайот Хитов. След тримесечен поход по Стара планина четата преминала в Сърбия, а Левски заминал за Белград. Малко по-късно се записал във Втората българска легия, организирана от дейците на Добродетелната дружина. Изкарал успешно всички изпити, Левски очаквал предстоящата Сръбско-турска война, но разтурянето на легията осуетило плановете за вдигане на въоръжено въстание в българските земи. Последвал и неуспехът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Снимка: Wikipedia

Подобно на мнозина свои другари, Левски изживял с болка гибелта на Хаджидимитровата чета и несполуките от 1867 и 1868 г. Почти цяло десетилетие емигрантските дейци крояли планове за освобождение на България, организирали и изпращали чети в страната, сформирали легии и доброволчески отряди, но всички усилия отивали напразно.

След кратък престой в Букурещ той решил да предприеме обиколка из българските земи, за да събере информация за реалното състояние на политическите настроения в страната. Завърнал се в Букурещ през март 1869 г., Левски пристъпил към подготовката на втората си обиколка. С помощта на „Млада България” била отпечатана изготвената от Иван Касабов „Прокламация от името на Привременното правителство в Балкана”, която трябвало да послужи на Левски като доказателство за сериозността на неговата мисия и същевременно да илюстрира идейната близост с делото на Раковски и Тайния комитет.

Втората обиколка на Левски започва на 1 май 1869 г. и завършва на 26 август. За около четири месеца той преминава през редица селища из Дунавския вилает и в Южна България и създава първите революционни комитети в България. След като се завръща в Букурещ, отново се присъединява към групата на „младите” и взима участие в изграждането на БРЦК, но продължителните и безплодни спорове сред емиграцията го подтикват за трети пореден път да напусне Румъния и през пролетта на 1870 г. да се прехвърли в Българско.

Снимка: Wikipedia

За около година и половина Васил Левски успява да изгради широка нелегална комитетска мрежа обхващаща цялата територия на страната. Начело на така оформилата се Вътрешна революционна организация е стоял Ловешкият комитет, а връзката с емиграцията в Румъния се осъществявала по специално изградени конспиративни канали. 

Според Левски, целта на революционната организация била с една обща революция страната ни и да стане "демократска република … Да се подигне храм на истината и правата свобода и турският чорбаджилък да даде място на съгласието,братството и съвършеното равенство между всички народности”. С тези си идеи Левски фактически наложил в българското националноосвободително движение ценностите на европейската буржоазно-демократична мисъл от ХIХ в. и отбелязал едно най-високите идейни постижения в политическото възраждане на българите.

Породила се и идеята за провеждане на Общо събрание, което да разработи нови програмни документи и да избере единно ръководство. Събранието е организирано в румънската столица от 29 април до 4 май 1872 г. След продължителни дискусии, делегатите приемат програма и устав, избрат Любен Каравелов за председател на БРЦК. Малко по-късно, в съответствие с новия устав, той посочил Кириак Цанков за подпредседател на комитета, Олимпи Панов за скеретар, Димитър Ценович за касиер, а Васил Левски и Панайот Хитов за членове. Левски получил и специално пълномощно да представлява Централния комитет „навсякъде и във всичко”.

Снимка: Wikipedia/ Васил Левски (вторият седнал от дясно наляво) сред другари от Втората българска легия в Белград, 1868 г.

Ловешкият централен комитет бил приравнен по статут на останалите комитети. В практиката на революционната организация окончателно се наложили конспиративните принципи, тайната поща, тайната полиция. През есента на 1872 г. се създали и първите окръжни центрове, които осъществявали координацията между Букурещкия централен комитет и местните комитети в страната. По същото време, по инициатива на комитетските дейци в Тетевенско и Етрополско бил изготвен план за нападение над турската поща в старопланинския проход Арабаконак.

Акцията била осъществена, под ръководството на Димитър Общи, на 22 септември 1872 г., но турската полиция взела извънредни мерки за разкриване на участниците и в крайна сметка успяла да ги арестува. Направените признания по време на разпитите позволили на властта да нанесе съкрушителен удар върху революционната организация. Десетки комитетски дейци, между които и Димитър Общи били арестувани и изправени пред организирания в София извънреден съдебен процес.

Снимка: Залавянето на Васил Левски, художник Никола Кожухаров

По това време Левски се намирал в Южна България. Първоначално той започнал да обмисля план за освобождаването на всички арестувани, но обстановката се усложнявала. Същевременно сред членовете на централното ръководство настъпили противоречия във връзка с предложението на Любен Каравелов да се пристъпи към вдигане на въстание в страната. Васил Левски преценил, че при създалата се ситуация е наложително да замине за Букурещ и да запознае БРЦК с реалното състояние на комитетската организация след извършените арести. На път за Румъния той се отбил в Ловеч, за да прибере комитетската архива, но вследствие на предателство, бил заловен в ханчето на с. Къкрина, Ловешко и изправен пред съда в София.

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Той оставя неизтриваема следа в българската история, защото "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."

Въпреки, че за българите Левски е светец, за църквата той все още не е. От години се правят опити за канонизирането на Апостола, но до този момент Светият Синод отказва. Основният мотив за това е, че в биографията му пише, че презневолно е убил слугата на чорбаджията Денчо Халачев. Според една от версиите, той напада Апостола и се опитва да го удуши. При самоотбрана Левски го намушква с кама.

Историците обаче не са единодушни относно истината за това убийство, както и сали става въпрос за дете или млад мъж. Според едни изследователи, писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:54, 18 фев 22

Моите въпроси за Левски: Дали е предаде? Преди няколко години откриха в турските архиви негова снимка. Те са знаели, че е революционер; Другият ми въпрос, защо нашата църква не го канонизира за светец? Отговорът е много лесен, той е упражнявал революционен терор над българските чорбаджии, а това е престъпление. При такъв инцидент се случва и до убийство, което е грях. Осъждат го за криминално деяние, а не за дейността му. Другият ми въпрос е, ако беше оживял какво щеше да стане? Отговорът ми е, че Стамболов щеше да го убие.; Трябва да благодарим на турците, защото те го правят герой. И негов или ят идеал не се сбъдва след Освобождението. Много жалко!

2 Ambinia 17:15, 16 мар 23

real cialis no generic Deca is most often preferred over stronger testosterone because of the fact that it has less chance to aromatize within the body

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама