Разходки в парковете и планините, ако до края на седмицата няма пик на заразените

11:40, 21 апр 20 / Политика 25 4816 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Ако няма увеличение на заразени с коронавирус у нас до края на седмицата, ще се обмисли отварянето на парковете и планините. Това съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов. Тази мярка е била коментирана на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ днес. Очаква се петък – събота да има по-ясна картина на заболелите след масовото пътуване по време на празничните дни.

Разходките обаче ще се осъществяват под строг контрол – обмисля се полицейско наблюдение и наемане на доброволци, допускане на събиране до максимум по двама души, както и забрана за седене по пейки. „Нашата задача е докрай да устискаме и да запазим живота на хората“, подчерта Борисов.


Снимка: БГНЕС

Премиерът изтъкна, че в България мерките не са били от най-строгите в Европа. Той обясни, че е обикалял по улиците и е видял със собствените си очи, че животът у нас продължава нормално. „Направихме максималното хората да не се чувстват затворници“, категоричен е Борисов. Той изтъкна, че от вчера до днес у нас има 5 облекчения – отваряне на пазари, махане на прозорците за влизане в София, разрешаване на имунизациите за бебетата, женските консултации и плановите операции.

Борисов подчерта, че не може да се ангажира кога всичко ще приключи – дали ще е през май или по-късно. „Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта. Който иска да я предписва – да си умрат хората. Борис Джонсън не е този Борис Джонсън, който беше преди месец. Даже говори за отваряне на училищата от 10 септември“, посочи премиерът. „Кое хубаво видяхте, за да говорим за смекчаване на мерките? По-меки мерки, които можем да дадем, са парковете и планините“, категоричен е той. „Желанието за разслабване на мерките може да доведе до вакханлия накрая – това каза Ангела Меркел пред нейната партия“, подчерта Борисов.

Снимка: БГНЕС

Подкрепа за полицаите на първа линия

15 200 полицаи на първа линия ще получат  по 650 лв. във вид на награди. Ресурсът, отпуснат от държавата за това, ще бъде около 10 млн. лв. Тази помощ ще продължи за времето на извънредното положение. Премиерът е разпоредил изплащанията да започнат още от днес.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама