Американският лек суров петрол за първи път е с отрицателна цена

21:55, 20 апр 20 / Свят 25 3075 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Суровият петрол WTI се срина в понеделник до рекордно историческо дъно от -37.63 долара за барел, заради удара върху търсенето, причинено от коронавируса, предаде БГНЕС. За първи път в историята, цената на WTI e отрицателна.

Анализаторите обаче отбелязват, че днешният драматичен исторически срив е силно преувеличен заради изтичащите утре (21 април) фючърсни петролни контракти за месец май. С оглед на този предстоящ утре падеж, тези фючърси почти не се търгуват на петролните пазари за сметка на по-активно търгуваните юнските фючърси на WTI, като днес те поевтиняват с близо 13%, но към ниво от 21,65 долара за барел, или с цели 20 долара над историческо дъното на майските контракти от един долар за барел, съобщи БНР.

Основна причина за днешното шокиращо поевтиняване на WTI обаче е растящият обем на петрола, съхраняван в американските складове, особено в складовете за доставка в Кушинг (Cushing), Оклахома, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спират активността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти.

Има опасения, че щом бъдат запълнени петролните складове, производителите ще се наложи автоматично да намалят добивите.

В същото време складовете за съхранение на черното злато на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни поевтиняват "по-сдържано" със 7% към 26,00 долара за барел, отправяйки поглед към многогодишното ценово дъно около $ 24,50 за барел от началото на април.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама