Ген. Мутафчийски отхвърли разхлабване на мерките, кривата е качваща се

19:56, 20 апр 20 25 5120 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Засега Националният оперативен щаб не може да се препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването. Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб, в новото предаване на БНТ "Питай БНТ" с водещи Драгомир Драганов и Нора Шопова.

Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на мерките, но това масово пътуване извън столицата ни изненада. "Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора, които едва ли не казват, че няма такова нещо", каза той.

929 са случаите на COVID-19 у нас

Имахме невероятното щастие поради комплексни причини да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни още той. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки - тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят.

На въпрос за масовото тестване генерал Мутафчийски заяви: "Масовото тестване в смисъла, който го разбират вашите зрители, няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света".

На въпрос за бързите тестове ген. Мутафчийски каза, че те не откриват бързо новозаболелия - откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

"Борбата на Щаба беше да обяснява непрекъснато и да устои на натиска, свързан с икономически обосновани претенции от различни места, които искаха да тестват България с бързи тестове още в началото на епидемията, което щеше да струва на България половин милиард лева и щеше да покаже нищо", каза още ген. Мутафчийски.

Борисов пред Фон дер Лайен: Нужно ЕС да покаже единство в борбата с COVID-19

Началникът на оперативния щаб допълни още, че има критични точки в страната - в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен. Това е Видин конкретно.

По думите му хората с хронични заболявания, не е задължително да загинат от коронавируса. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания.

В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5, но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.

Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института "Робърт Кох" има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

Директорът на „Пирогов“: След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след Китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си, каза ген. Мутафчийски.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама