Директорът на „Пирогов“: След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден

11:19, 19 апр 20 25 2526 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден, това прогнозира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, предава БНТ. 

"Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в София. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове", заяви той. 

884 са заразените с Covid-19 в България

По думите му ще има увеличение категорично. "Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители". Според проф. Балтов само Оперативният щаб може да каже дали да се разхлабят мерките.

"При едно разхлабване на мерките може да пламне цяла една болница. Рискът остава. Разхлабване може би ще има, но още е рано", каза проф. Балтов. "Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре. Постепенно мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение", коментира той. 

Женски и детски консултации ще има само в определени дни

В момента в "Пирогов" има 41 души на лечение, 8 са в крайно тежко общо състояние, интубирани на вентилация, останалите 33-ма са в средно тежко състояние. В групата от 33-ма души има и 4 служители на "Пирогов" - две сестри и двама санитари, които са се заразили по време на работа в среда.

"Пирогов" в момента работи на 1/3 от капацитета. Плановите операции са абослютно забранени с изключение на онкозаболяванията. Всички, които са спешни състояния също не чакат. Никой не е върнат от "Пирогов", каза проф. Балтов.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама