Големите кавички на седмицата (13 - 17 април)

09:00, 18 апр 20 / Големите кавички 25 6219 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.  

"Гледайки какво се случва по софийските улици, притеснените лекари, сестри и санитари, настояха да кажем тяхното мнение пред всички. Днес аз съм техен пратеник. В дни на изпитание, каквито са днешните, всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни е учила, че църквата е помагала  на българския народ в тези дни. В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. Там още пише, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях. Така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. Той и сега е тук между нас. Можем да си останем вкъщи и той ще бъде с нас. Нека не поставяме под изпитание божията милост и да не превърнем дните за празнуване в дни за умиране". Това заяви директорът на Александровка болница проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб навръх Цветница.

"Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син? Аз го видях със собствените си очи. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да ви дадат само 200 бройки? Когато тръгвате да подготвят хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове, ако това се наложи, да знаете, че имате само 100 места? Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля. Ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни. Не я искаме. Всяка вечер ни ръкопляскате, отправям молба - ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги", призова той.

„Апелите трябва да бъдат към разума на българите, който те проявяват, а не да се насажда страх и паника. Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е в момента. Предпочитам гласа на разума, колкото и да ми струва...Решенията трябва да се вземат на база обективни данни, а не на база страх и паника". Така президентът Радев коментира действията на правителството и Националния щаб за справяне с коронавируса.

"Все още не се води статистика нито по кръвни групи, нито по зодии!". Така председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговори на журналистически въпрос за това дали се води статистика за заболеваемостта от коронавирус по кръвни групи.

"Възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ... Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция...Аз съм много спокоен, нямам никакви притеснения. В крайна сметка, когато си вярващ, знаеш, че над теб има някой, който ще те съди. Това ти дава ориентир в поведението. Един от проблемите на нашето общество е, че загубихме страх от Бога. А аз вярвам в Бога". Думи на главния прокурор Иван Гешев.

"Г-н Гешев е добре дошъл да арестува и мен, веднага ще се откажа от имунитет, и ще му съдействам със списък на комисията (ако Господ не му го е пошушнал междувременно)". Това написа в профила си във Facebook евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев по повод повдигнатите обвинения срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за всяване на паника.

"Това обвинение е пълен абсурд и произвол, но и нещо по-лошо - пряка заплаха срещу свободата на изразяване на научната общност и съответно - основите на цивилизования ни начин на живот. Само ще отбележа, че тревожните послания, за които проф. Стоименова беше обвинена, са тема на ежедневен дебат в Комисията на Европейския парламент по околна среда и обществено здраве, на която съм член", написа Радан Кънев.

"Трябва да се спазва заповедта на министъра, която е изготвена на базата на подаденото от щаба, и най-добрите експерти, доказани, защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила от България. Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега имат хилядите трупове и ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат. Господ да е с нас така да минем. Убеден съм, че до няколко месеца ще има и ваксини, ще се намерят лекарства. Всеки ден ще започвам с едно и също - спасихме ви от мигрантската криза, искаме да запазим българите живи и здрави. Задачата ми е да ви опазя живи. Задачата пред мен и моите колеги е да ви запазя живи". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери строителството на АМ „Струма“.

"Останете си вкъщи за празниците, не пътувайте...Винаги можем да излъжем полицаите на КПП-та, но кого сме излъгали, полицаите или самите себе си...Защо си мислите, че аз не искам да видя майка ми и баща ми, искам, но съм длъжен да ги предпазя, така е и с останалите. Защо трябва да рискуваме да го кажа жаргонно - заради едната софра, заради едното ядене и пиене? Ще има време. Типично по български, защото са 4 почивни дни. Да, но обърнете внимание на близките до вас, обърнете внимание на семейството си. Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас". Така главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова българите да не пътуват за предстоящите празници. 

„Трябва да има споделена отговорност. Всеки гражданин носи отговорност за спазването на тези правила. Трябва ясно и всеки от нас да разбере какво е свобода и какво е слободия. Трябва да се разбере отговорността спрямо другите хора. По-голямата част от българите имат нарушения в тези права и тези мерки са насочени за това да се защитат правата на хората, които спазват тези мерки и искат да останат здрави“. Част от изказването на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски във връзка с масовото пътуване преди празниците въпреки предупрежденията на експертите за опасността от разпространение на коронавируса.

Не знам какви са тези хора, които за празниците отиват при близките си, въпреки положението с коронавируса. Щом си лъжец, няма да взимаш пари. Разпоредих на Младен Маринов да бъдат максимално стриктни и всяка една декларация да се проверява след това, защото се видя колко хора са се оказаха лъжци. Нека тези, които са минали тарикатски и са излъгали полицията, да знаят: и прокурори, и полицаи работят по декларации. После да не кажат, че няма какво да ядат. Който лъже, не яде".Така премиерът Бойко Борисов коментира желанието на хората да пътуват за празниците.

"Не съм пъдар, говоря на хора, които да проявят разум. Те не бягат от мен. Като си заразят родителите и като стане както в другите държави, тогава ще ми задавате въпроси. Всяка дума ни започва с "Умоляваме ви". Има закон. Който го хванат, ще го накажат, но това е "след дъжд, качулка". Нали целта ни е да се запазим живи? Другото ще го насмогнем, стараем се много", коменитра още той. 

"Генерал Мутафчийски започва да се превръща в един нов Бойко Борисов. Днес говори едно, утре – друго. Днес носенето на маски е безполезно, утре е полезно. Даже задължително. Днес бързите тестове са дело на търгаши, утре – бързите тестове са супер...Освен това, не мисля, че е работа точно на шефа на щаба всеки ден като говорител да обявява броят на заразените. Днес той обяви, че в София има 32 нови случая. Но девет от тях са на медици. А заразяването на медиците е по вина именно на този същия щаб и на управляващите, които не направиха нищо, за да ги защитят. А днес, Бойко Борисов, министър-председателят, не друг, каза по отношение на Великден, следното, цитирам: “Да не започнем да отчитаме 100-200 умрели българи…. След това като стане да използват хладилните камери не за месо, а за съхранение на трупове, или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги”. Ето кой ни плаши. Ето кой всява паника. Ето кой нарушава закона и трябва да носи наказателна отговорност! Този, дето ни затваря по домовете ни, а ходи, където си иска. Задължава ни да ходим с маски, докато неговата виси под брадичката. Затова, уважаеми сънародници, имам един съвет към вас: Не вярвайте на „Севда ТВ”, а вярвайте на здравия си разум“. Част от публикация на телевизионния водещ Слави Трифонов, в която обвини българския премиер Бойко Борисов в лъжа.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 hauttytuh 23:52, 15 мар 23

generic cialis tadalafil Estrogen is also involved in maintaining androgen cell receptors, which interact with testosterone and anabolic steroids

2 outsisket 08:58, 01 юли 23

Urinary flow rate and urinary excretions of Na, K, Cl, glucose, Ca 2, Mg 2, total osmoles, and urinary pH in metabolic cage experiments of vehicle treated sterile water, 3 of body wt by oral gavage or caffeine treated 45 mg kg body wt NHE3 loxlox Con and NHE3 loxloxCre mice priligy reddit I ve also been told that the injectables today are fake and using Armor All instead of winstrol which most likely is toxic and can cause pain at the injection site

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама