Важното за теб: Кирил Маричков и защо свободата е по-важна от сигурността  

10:00, 16 апр 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 6078 Любомира Николова
Снимка: ТОПНОВИНИ

 

Следващият ни гост в поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" е една рок легенда на 75 - Кирил Маричков.

За живота, успехите, музиката, любовта вижте във видеото:

Важното за него е...

Да е жив и здрав.

Какво не е и никога не е искал да бъде?

„Аз съм казал много неща, които не трябва да бъда –  комунист, антихрист, терорист, шовинист, сталинист, утопист и т.н. Всички тези неща са в основата“, заявява той.

Либерал или консерватор е?

„Много странно съчетание съм между двете – за едни неща съм консервативен, а за други неща съм съвсем либерален“, споделя Маричков.

По думите му разпадът на човешката цивилизация започва с разпада на семейството. „Разпадът на нашата цивилизация ще бъде подпомогнат и от много други фактори, свързани с технологиите като изкуствения интелект. Първите белези за нейното деградиране се наблюдават в семейството“, дава за пример музикалната легенда.

Семейството е най-важното нещо в нашата цивилизация и то семейство между мъж и жена, а не еднополово, както и децата трябва да казват „мама“ и „татко“, а не „родител 1 и 2“.

Принципът на който залага в живота е "целта да се оправдаят средствата".

Всичко ли е за продан, дори и достойнството ни?

„За съжаление махалото от единия край, отива в другия, тоест от това всичко да е национализирано и държавно, много бързо и без много мисъл глупостта и алчността се проявиха и много неща станаха за продан, които от една страна не са въобще за продаване. Оказа се, че много важни неща за човека в морално отношение много лесно и за малко пари се продават, а това е доста трагично“, според Маричков.

Доволен ли е от новия албум и какво казва с него?

„Да, много. Аз нямах за цел това, просто си избрах песни, които ми се струваха, че са по-важни като текстове, и така се получи концептуален албум, без аз да съм го целял. Затова съм доволен от резултата, защото наистина той хем е разнообразен, хем засяга различни теми, като започнем от това за алчността и глупостта и стигнем до въпроса за любовта“, казва рок легендата.

В  новия му албум има песен от 1969 година, а именно „Въртележка“, която сега има нов прочит и звучи прекрасно.

„С тази песен участвахме с най-стария състав на Щурците в младежкия конкурс в Студентския дом, като след това записахме песента в различен аранжимент от сегашния. Песента беше още тогава много хубава, а записът й изчезна и затова реших отново да я запиша в нов аранжимент“.

Как се прави хит?

„Никога не съм знаел това. Ако съм спазвал някакви правила за това, може би нямаше да успея да направя нито един. Няма формула за това. Според мен е важно нещата да се правят от сърце и душа“, казва с усмивка Кирил Маричков.

Как е написал „Две следи“ и „Вълшебен цвят“?

„От дете ми идваха мелодии в главата – някои си ги записвах, а други ги свирех на пиано. Аз много рядко сядам на пиано или с китарата, за да композирам – тя просто идва изведнъж“, разказва Маричков.

От какво се страхува?

Не го е страх от смъртта, страх го е ако ще страда и ще го боли преди това. „Страх ме е от някакво състояние, в което няма да съм себе си“.

Влюбен ли е още в съпругата си Весето?

Аз съм един странен пример, не съм типичния рокаджия, защото дори след 34 години продължавам всеки ден, когато тя се връща от работа или като я срещна на улицата, да й се радвам по същия начин, както беше в началото“, разкрива той.

Осъзнава ли колко много хора вдъхновява с музиката и идеите си?

Не знае, но много се радва, когато среща хора дори на улицата и те му казват, че са се оженили на негова песен или че са израснали с песните му.

Какво би посъветвал младите хора на тема свобода и избор?

„Да знаят, че правото на избор е страшно важно. По-важна е свободата, отколкото сигурността. Врабчето е свободно птиче, а канарчето седи в клетка, нищо че храната му е подсигурена, а врабчето само трябва да си я търси“, казва музикантът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!