Пчеларите са доволни, че ще има български мед в търговските вериги

14:19, 15 апр 20 25 2789 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Държавата задължи търговските вериги да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители. Пчеларят Петко Симеонов заяви пред TOPNOVINI.BG, че оценява много положително въведената мярка.

ИзбирамБългарското - купуването на български стоки ще помогне на икономиката

Според него структурата на земеделието ни е доста разпокъсана. Земеделските стопани и производителите имат ниска пазарна сила, с която не могат да договорят с търговските вериги адекватни условия за реализация на своята продукция.

Вече е задължително: повече български продукти в търговските вериги

Малкият и средният производител в страната няма достъп до пазара. Търговските вериги спазват политики за качество, но за тях водещо е ниската цена“, смята Симеонов. По думите му качествената храна не може да стигне до потребителя, а самият купувач не е достатъчно добре информиран за всички рискове, преработка и производство на храните, които купува.

Министър Танева се разбра с веригите

Мярката на земеделското министерство цели балансиране и увеличаване на възможностите на земеделските производители да имат достъп до канала за реализиране на своята продукция. "Идеята е всеки потребител сам да избере какво да яде! Дава се възможност земеделската продукция да се продава във веригите“, отбеляза той. 

Според него е доста спорен въпросът дали продуктите ще поскъпнат след въвеждане на мярката. „Ние в момента не можем да продаваме меда си, който го произвеждаме тук, а го продаваме в Европа, защото нямаме достъп до търговските вериги. Клиентите ни от Европа го търсят" посочи той и добави, че дори в момента заради ситуацията около коронавируса едвам смогват на заявките.

#ИзбирамБългарското с Моята Ферма - Близо до Вас

"Колкото и да искаме да продавам тук този качествен продукт не можем. В същото време продаваният в търговските вериги продукт не може да се конкурира с нашия по качествени показатели", отбеляза Петко Симеонов.  Според него от това са ощетени както производители, така и потребителите.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама