Вече е задължително: повече български продукти в търговските вериги 

15:45, 13 апр 20 25 3126 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството прие постановление, което задължава търговските вериги да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители.

За продуктите трябва да се отдели достатъчно площ и ясно да е обозначено, че са родно производство.

Трябва да се предлагат: мляко и млечни продукти; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци. Млечните продукти трябва да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ 50% български стоки в търговските вериги?

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите.

Постановлението има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат”, заявява правителството.

"Търговските вериги победиха правителството", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до: предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз", коментира тя.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама