Двуликият Китай

20:00, 13 апр 20 / Свят 25 2877 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

В най-ново време Китай за втори път се прочу като епицентър, от който тръгва, убиващ хора, коронавирус. Първият път бе през 2002/2003 г. Тогава загинаха по-малко от 1000 човека. Сега епидемията прерасна в пандемия и всеки песимист би споделил, че след втория път може да се предположи в бъдеще и трети. Особено сега, когато видяхме кадри на отново отворените открити пазари за месо в Ухан. Оказа се, че китайската кухня крие шокиращи подробности. Убеден съм, че учените отново ще посочат като причина за разпространението на вируса, обичая да се консумират варени, пържени или печени прилепи. Редно е да се посочи и, че Китайската комунистическа партия не полага достатъчно усилия за ограничаването на опасните храни.

30 нови заразени с Covid-19 в Китай

Вместо това ККП, китайските учени и държавни служители използват борбата с невидимия враг като възможност за реклама на страната си в стремежа и да се превърне в световен лидер. Тактиката на властите в Китай, много от наблюдателите определят като взета от западната концепция за доброто и лошото ченге, които използват на пръв поглед противоположни действия за постигане на една цел. Доброто "ченге" притежава усмихнато лице. То провежда "медицинска дипломация", осигурява съвети и доставки на засегнати от пандемията държави. 

Враждебното, със сключените вежди "ченге", бе представено от  Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство. Човекът, без запъване, предположи, че вирусът е донесен от САЩ и е пуснат в Ухан от американски войници. Доказателства, разбира се, не бяха представени.

СЗО: САЩ и Китай да се обединят в борбата срещу Covid-19


Така лесно може да се направи аналогия с китайската опера на Съчуан. На сцената изпълнителите сменят със сръчност на факири маски, изобразяващи промяната на техните настроения. Терминът, използван в китайския, бианлиан (променящо се лице), също е синоним за внезапно превръщане на доброто във враждебно. Има и нюанси, които, ако бъдат пренесени в политиката, могат да бъдат в полза на Китай, защото в условията на пандемия се изисква повече от едно лице. Все пак, изходът от глобалната "война" за лидерство зависи много от САЩ, а знаем, че президентът Тръмп е ненадминат майстор в промяната на своите "маски".

На символиката Китай също отделя сериозно внимание.

В разгара на кризата в Ухан пристигна карго с хиляди, дарени от Япония, маски, с изрисувани върху пратката китайски герои, четящи надпис: "Земи разделени, небе споделено", ред взет от древно китайско стихотворение. По-късно Китай върна жеста с друг цитат от стихотворението: "Нека се изправим пред един и същ вятър заедно".

Милиони маски и хиляди комплекти за тестване се изпращат в чужбина от китайските правителствени организации. Тази дипломация е част от новата стратегия с две лица. Помагане на чуждите държави да си върнат спокойствието, а Китай да демонстрира ролята си на отговорна глобална сила. Претендира се за високо морално ниво.  Едновременно с това върви лансиране на конспиративни теории за произхода на вируса, за да се атакува противника. Очаква се вниманието да бъде привлечено към неефективноста на САЩ за справяне с кризата. Във вътрешен и външен план целта е да се забравят опитите на партията и правителството да скрият проблема през първите решителни, за ограничаването на заразата, седмици.

Навън шокиращото разпространение на вируса е придружено от вълна на расистки изказвания, мемета, термини, статии, насочени към азиатците. Видяхме кадри от Америка на крещящи, плюещи и заплашващи хора. Инцидентите с китайци показват нарастващ расизъм в много точки по света.

Връщайки се назад в историята, ще открием, че това не първият път, когато страхът от болести предизвиква антиазиатски расизъм. Пример са САЩ и Канада, в които през ХIX в. започват да пристигат китайци търсещи работа. Техният труд е широко използван в изграждането на железопътни линии, а китайските общности просперират в разрастващите се градове на Западното крайбрежие, където създават предприятия и неуморно се трудят в перални и хранителни стоки, извършват домашни услуги, и са особено инициативни като готвачи. Присъствието им бързо е етикетирано от белите като "опасно", а животът им - "най-нездравословен", както и моралът - "неизмеримо под нашия".  През 1882 г. дори е приет закон забраняващ на китайци да имигрират в САЩ. През 1885 г. Канада приема закон за имиграцията, който поставя "данък върху главата" на всички китайски имигранти. Последователно през годините са обвинявани като преносители на инфекции. Погрешно са сочени за причинители на повтарящите се епидемии от едра шарка. Такива исторически случаи на дискриминация показват как страхът от болести често е кодиран с расови предразсъдъци. В днешни дни не е по-различно, въпреки прекосилата доскоро всякакви граници политическа коректност. Вярно е, че не спря Тръмп, който нарече вируса - китайски. И трябва да се признае, че този път обвинението е с основание.

От друга страна е редно е да напомним, че езикът може да разпали дискриминация с тежки последствия. А любимият ми афорист Йежи Станислав Лец твърди, че е виждал последствия, които пораждат причина. Сигурното в случая е, че тази причина ще носи маската на враждебното лице.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама