СЗО: САЩ и Китай да се обединят в борбата срещу Covid-19

20:21, 08 апр 20 25 1822 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Световната здравна организация призова Съединените щати и Китай да обединят силите си в борбата с пандемията от коронавирус, заявявайки, че ще има "много повече жертви" без международно единство.

"Съединените щати и Китай трябва да се обединят и да се борят с този опасен враг", каза шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на видеобрифинг в Женева, предаде БГНЕС.

Онлайн петиция иска оставката на генералния директор на СЗО

Коментарът идва след критиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, че здравното тяло на ООН "се е издънило" и е "много прокитайско ориентирано". "Моля, не политизирайте този вирус", заяви шефът на СЗО. "Карантина, политизиране на Covid-19, не трябва да губим време в сочене с пръст", каза той и добави: "Това е като да си играеш с огъня. Трябва да се сдържаме“.

Шефът на Световната здравна организация благодари на Съединените щати за тяхната "щедрост" във финансирането на глобални здравни инициативи като борбата срещу пандемията Covid-19.

"Бих искал да се възползвам от тази възможност да благодаря на САЩ за щедрата подкрепа досега", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери, като добави, че вярва, че "САЩ ще продължат да дават своя дял", въпреки заплахата от американския президент Доналд Тръмп да спре финансирането на организацията.

СТО очаква силен спад на международната търговия

Междувременно Съединените щати надминаха броя от 400 000 заразени с коронавирус, според данни на университета „Джонс Хопкинс“. Пандемията вече е отнела живота на най-малко 12 936 души в САЩ, които водят по брой потвърдени инфекции с 401 116, според базирания в Балтимор университет. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама