Котките са подходящи за тестване на ваксини за COVID-19

20:40, 13 апр 20 / Любопитно 25 2360 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се превърнат в обещаващ животински вид за тестване на ефектите на потенциални лекарства и ваксини срещу коронавируса, пише вестник „Известия”, позовавайки се на руски вирусолози.

Според Николай Карпов, служител на Института по биология в Тюменския държавен университет, котките са податливи на патогена по отношение на производството на антитела.

„С оглед на чувствителността към вируса и близостта с хората, котките могат да се разглеждат като потенциален обект за тестване на ваксини“, казва експертът.
Високата чувствителност на котките към коронавируса ги прави добър обект за предклинични изпитания, потвърди ръководителят на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов.

Олег Батишчев, доцент в катедрата по биофизика в Московския университет, обясни, че коронавирусът е успял да преодолее междувидовата бариера, така че сега няма нищо необичайно в заразяването на котки от собствениците. В същото време учените подчертават, че не е потвърден нито един случай на предаване на вируса от котка на човек.

“Котките очевидно имат рецептори на клетъчната повърхност – протеини, които са отговорни за проникването на вируса. Тези протеини най-вероятно са най-близки по структура до човешките. Следователно вирусът може да проникне в клетките на котките и да се размножава там. В резултат организмът реагира с производството на антитела”, заяви Сергей Коняев, ръководител на научно-образователния отдел на лабораторията “VetUnion” в Москва.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама