Разработват ваксина срещу коронавируса в БАН

22:00, 09 апр 20 / Култура и наука 25 2064 Даяна Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Разработват ваксина срещу коронавируса в БАН. Идеята на учените e да намерят онези участъци от вируса, които ще бъдат най-добре разпознати от балканските народи. Специалистите започват работа веднага, но техният прототип може да бъде готов до една година. За целите на клиничните проучвания ще се използват ГМО лабораторни мишки с човешки рецептори, съобщи БНТ. 

Освен цялата генетична информация, вече се знаят и всички протеини, които новият вирус синтезира и ролята им. Вече е ясна посоката и скоростта на техните промени - резултат на адаптацията на вируса към човек. И чак сега си струва учените да заложат своите капани. От института "Пастьор" изглежда са харесали идеята на нашите учени.

„Нашата идея е да намерим такива участъци от коронавируса, които са идентични с участъци от предишни коронавируси. Открита е много голяма хомология между този вирус и предишните, които вече минаха като пандемии“, обясни доц. Андрей Чорбанов.

Или онези участъци от вируса, които не се променят, за да може разработената ваксина да е актуална по-дълго време. На това търсене са посветени всички учени, но за разлика от останалите, ние няма да се целим в най-видимата част - шипчетата или както още ги наричат спайковете на вируса.

Разработката на учените е ценна и заради втората важна селекция - да бъде добре възприемана от балканската популация.

COVID-19: Научните изследвания, които ЕС финансира

Сега първата стъпка ще е на химиците от Медицинския университет в София, които ще впрегнат всички налични данни за вирусните протеини в софтуерен алгоритъм.

Той трябва да даде най-успешните молекули, които от дигиталния свят ще бъдат синтезирани в реалния. Те ще се тестват първо върху клетки, а после и върху специални ГМО мишки, които имат гени за човешките рецептори, мишените на вируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!