COVID-19: Научните изследвания, които ЕС финансира

09:00, 04 апр 20 / Култура и наука 25 2149
Снимка: БГНЕС

Само и единствено науката е тази, която е в състояние да изясни всички въпросителни около пандемията от COVID-19, но както една поговорка гласи: В науката няма къси пътища. Затова и най-ефикасната мярка срещу вируса към момента е социалната изолация, която междувременно печели време за учените.

Забавянето на пандемията e приоритет номер едно и за Европа. Европейската комисия създаде съвет от изтъкнати учени, сред които водещи епидемиолози и вирусолози. В подкрепа на науката ЕК задели и 48,5 млн. евро за 18 изследователски проекта по програмата "Хоризонт 2020", която финансира научна дейност. Тези проекти дават възможност на 140 изследователски екипа от цяла Европа да работят заедно за справяне с пандемията.

Пълен списък на осемнадесетте избрани изследователски проекта 

I-MOVE-COVID-19 - европейска мрежа за изследвания, превенция и контрол на пандемията COVID-19 

RECOVER 

HERoS

EpiPose

CORESMA

RiPCoN

EXSCALATE4CoV

CoNVat

CoronaDX

HG nCoV19 test - разработва тест за бърза молекулярна диагностика

Fight-nCoV

SCORE

Solnatide

ATAC

MANCO

CoroNAb

OPENCORONA

Prevent-nCoV

Проектите работят по няколко направления, сред които: подобряване на подготвеността и реагирането на здравни кризи чрез разработването на по-добри системи за наблюдение и контрол върху разпространението на вируса; бързи диагностични тестове на място, които да позволяват по-бързо и по-прецизно определяне на диагнозата; нови лечения; разработване на нови ваксини.

През последните седмици

На немската фирма CureVac беше предложена европейска финансова подкрепа на стойност до 80 милиона евро за разработването на ваксина. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежди, че с тази финансова подкрепа ваксина срещу коронавируса може да бъде създадена до есента. 

ЕС оказва съдействие и за финансиране на проекти, ориентирани към намиране на решения, каквито са EpiShuttle - за производство на изолатори за пациенти – и m-TAP – за разработване на технологии за филтриране на вирусни частици. Лекарите, разработили системата за изолация и транспортиране на пациенти, са работили и за овладяване на инфекция с вируса ебола. 

ЕС оказва помощ и на проекти като тези на организацията European Virus Archive - виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране и платформата PREPARE Europe - проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!