Георги Марков: Споходи ни конституционната чума

14:01, 08 апр 20 / Политика 25 1929 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Споходи ни и конституционна чума, заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той заяви, че е извоювал правото си да говори каквото мисли и няма от какво да се притеснява. Марков отново уточни, че е депутат от гражданската квота на управляващата партия. 

Солидарност в 12 без 5: депутати и министри даряват заплатите си

Според него решението за даряването на заплатите на депутатите и министрите е "тежък удар по конституционализма". Самият Марков и още 50 депутати не са участвали. 

Бившият конституционен съдия нарече решението срамно и първа стъпка към ликвидиране на депутатите и уточни, че то е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган, тъй като статутът на конституционно основани органи може да бъде променян единствено от Велико народно събрание.

По думите му никой парламент досега не си е позволявал да направи това, което направи настоящият. Според него всеки един от депутатите има право да дари, на когото иска - да избере болница или лекарски екип, на които да дари.

От джоба ни

Георги Марков коментира, че "за пръв път в историята на демократична България, Народното събрание си позволява по безскрупулен и инфантилен начин да отнеме и да спре изплащането на възнаграждение на държавни служители". 

Марков беше категоричен, че Народното събрание не е работодател на депутатите и затова те получават възнаграждение по силата на Конституцията, а парламентът само определя размера на това възнаграждение.

Марков заяви, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с овладяването на здравната "чума" и добави, че очаква да се справи така добре и с "конституционната чума". Той препоръча депутатите да се съберат и да гласуват, че се съгласяват да не получават заплатите си, а да ги дарят, където всеки посочи, че желае конкретно да отиде неговото възнаграждение.

Акцент на деня: За мишките и хората

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама