Солидарност в 12 без 5: депутати и министри даряват заплатите си

22:30, 06 апр 20 / Политика 25 5112 Шрифт:
Биляна Иванова

Депутатите решиха да даряват заплатите си за превенция и лечение на коронавируса. От възнагражденията им ще се удържат вноските за данъци и осигуровки, а останалото ще отива по сметката на здравното министерство.

Това ще се отнася и за членовете на Министерски съвет, ръководителите на държавните и изпълнителните агенции, и за членовете на политическите кабинети. Управляващите призоваха президентската институция да последва примера им.

Обратът в последния момент създаде хаос в пленарната зала. Заседанието беще прекъсвано на няколко пъти, за да се разберат депутатите какво точно гласуват. 

Целия ден се дебатираше замразяване на заплатите на нивото на получените през декември, тоест да останат 3747 лева, не да скачат до 4248 лева. 

Идеята възнагражденията да не се вдигат на това тримесечие, както е по принцип, дойде директно от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той се опита да потуши напрежението, което се създаде с изказването на председателя на парламента Цвета Караянчева, която определи идеята като „популизъм“. Думата на Борисов обаче е закон и от ГЕРБ бързо внесоха предложението за замразяването на заплатите. Караянчева се разкая и се извини за изказването си.

Формулата за изчисляване на заплатите често е критикувана. Определяща е средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Депутатската е в тройния й размер.

Всички парламентарни групи направиха свои предложения- едни за минимална работна заплата, други за заплата като в 43-тия парламент, трети за 50% от брутната, дори и за работа без пари. След консенсуса в последния момент обаче ги оттеглиха. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама